Actualitate Administraţie

Zona Pescărie nu va mai exista. Chiţac alungă pescarii şi bagă buldozerele. „În alte țări, aceste activități tradiţionale sunt protejate și promovate“

Zona Pescarie Constanta

Primarul Vergil Chițac a trimis Poliția Locală să-i someze pe pescarii din staţiunea Mamaia să-și demoleze barăcile – construcţii care sunt acolo încă din 1943. Edilul i-a anunţat pe oameni că în luna martie toate construcţiile vor fi demolate de buldozere. „Suntem anunțați de Primărie că, probabil, acest simbol al zonei va cădea victimă planurilor imobiliare girate de administrația locală în favoarea unor privați“, spune deputatul constănţean Bogdan Bola.

Scris de 
 pe data 
20 februarie, 2023

În prezent, dacă scrieţi pe Google cuvântul „pescărie“, Plaja Pescărie apare ca al doilea rezultat, iar motorul de căutare o prezintă ca fiind atracţie turistică. Plaja a dat şi numele zonei ce acum apare pe harta digitală şi o pot vedea milioane de oameni pe internet: Zona Pescărie. Aflat la intrarea în staţiunea Mamaia, terenul pe care se află barăcile ar fi fost donat de Regina Maria pescarilor constănțeni. Din păcate, nu mai există niciun document care să ateste acest lucru, însă există acel loc în care, de zeci de ani, câţiva pescari constănţeni îşi duc traiul cu ceea ce le oferă marea.

Pescarii habar n-au că Google ştie despre mica lor aşezare, însă nici primarul Vergil Chiţac nu pare să ştie acest lucru şi nici să-i pese de tradiţia zonei şi de investirea în refacerea ei pentru a reda adevăratul potenţial turistic. Primarul vrea să bage buldozerele, drept pentru care zilele trecute a trimis Poliţia Locală să-i someze pe pescari să-şi strângă sculele, pentru că nu mai au loc de blocuri.

„Acea plajă, unde sunt trase bărcile pescărești, a fost intabulată în trecut, în mod abuziv, de către autoritățile locale ca fiind în domeniul privat al orașului Constanța, nici măcar ca domeniu public!

În alte țări, aceste activități tradiționale sunt protejate și promovate, fiind importante nu doar economic, dar și turistic sau cultural, ocupații făcând parte, în sine, din patrimoniul cultural material și imaterial al locului. Nu e și cazul Constanței, deoarece acest simbol al zonei va cădea victimă planurilor imobiliare girate de administrația locală în favoarea unor privați“, a declarat deputatul Bogdan Bola (Forţa Dreptei).

Avocatul Eduard Niţă spune că buacata respectivă de plajă nu are ce căuta în domeniul public sau privat al Constanţei. „Plajele sunt (sau ar trebui să fie) în domeniul public al Statului Român, fiind bunuri de interes național. Ba mai mult, conform legii, locul face oricum parte din zona de protecție a plajei și falezei care de drept prin efectul legii ține de domeniul public al Statului Român.“

Niţă susţine că autorităţile au intabulat ilegat plaja de la Pescărie. „Terenul a fost intabulat sub destinația de curți și construcții, deși acea bucată este la baza falezei și e constituită dintr-o acumulare de nisip și scoici, adică toate caracteristicile geologice și morfologice ale unei plaje.

Lucrurile nu se încheie aici, respectiva plajă de la Pescărie a fost împărțită în două loturi, partea din spate, unde sunt barăcile și care a fost cum am arătat mai sus intabulată în mod abuziv de autoritățile locale ca domeniul privat al localității, și plaja de la linia apei, care a rămas la ABADL și care este locul unde pescarii își țin bărcile trase la mal.

Dar și această parte a plajei se dorește să fie destinată unui operator de plajă cu umbrele șezlonguri și tot tacâmul, deci incompatibil cu prezența pescarilor, a bărcilor și barăcilor. Aici stă tot interesul distrugerii Pescăriei așa cum o cunoaștem noi toți.”

Bogdan Bola aminteşte de un proces aflat pe rolul instanțelor prin care Administrația Bazinală Dobrogea Litoral vrea să revendice plaja de la Pescărie cu scopul firesc ca aceasta să reintre în posesia proprietarului de drept, Statul Român, ca domeniu public. „Problema s-ar rezolva foarte ușor dacă primarul ar putea accepta că intabularea respectivei plaje pe care sunt barăcile ca domeniul privat al Municipiului Constanța a fost o ilegalitate și greșeală și ar accepta rectificarea Cărții Funciare.

Dar nu, el care cu echipa lui critica ilegalitățile fostelor administrații, a ales să le continue, ba chiar să săvârșească altele noi, precum demolarea barăcilor și alungarea pescarilor care probabil nu se mai potrivesc cu noul peisaj imobiliar de fițe. În loc să igienizăm, protejăm și să promovăm acest loc unic (din păcate) din orașul nostru, Chițac și ai lui vor să-l distrugă.“

Actualitate