Politică

ZF.ro: Efectele şoc ale proiectului fulger al guvernului PSD, care a aruncat în aer bursa şi a prăbuşit băncile

Efectele măsurilor şoc anunţate de PSD dinamitează bursele şi duc piaţa în roşu, în cea mai dură zi de scăderi. Ziarul Financiar prezintă mai jos efectele proiectului propus:

Scris de 
 pe data 
19 decembrie, 2018

1.Dezastru pentru bănci: Aşa cum este scris textul Ordonanţei şi prima interpretare a bancherilor, „taxa pe lăcomie” va fi trimestrială, nu anuală, ceea ce înseamnă o sumă de patru ori mai mare decât estimarea iniţială. Dacă este aşa, toate băncile vor fi pe pierderi

Conform Ordonanţei, taxa se calculează şi se plăteşte trimestrial, ca un procent din activele bancare, în funcţie de nivelul ROBOR-ului din piaţă. În acest moment, la un ROBOR de 3,05%, taxa pe lăcomie este 0,9% din activele bancare.

2.Adio paradis fiscal: măsuri-şoc prin care Ministerul Finanţelor vrea să aducă la buget 10 miliarde de lei. Nu este clar ce se întâmplă cu Pilonul II de pensii

Potrivit unor surse apropiate guvernului, suma aşteptată este de 10 mld. lei. Doar din taxa pe activele bancare, în funcţie de ROBOR, guvernul vrea să strângă 10 mld. lei.

3.De ce se prăbuşesc acţiunile Băncii Transilvania şi BRD? “Şocul provine mai degrabă din faptul că cineva s-a putut gândi să confişte jumătate din profiturile băncilor”

Acţiunile Băncii Transilvania şi ale BRD se prăbuşesc la ora redactării acestei ştiri cu 18%, respectiv 15%, în condiţiile în care “taxa de lăcomie” anunţată marţi seară de Executiv pe active bancare împovărează instituţiile de credit şi chiar le-ar putea înjumătăţit profiturile.

4.Propunerea şoc făcută marţi seară de Finanţe, de a stabili la aproape un miliard de euro suma minimă solicitată la licitaţia 5G de la finele anului viitor şi de a pregăti terenul pentru aplicarea unei taxe de 3% pe cifra de afaceri a companiilor, a fost primită cu consternare în industria locală de telecom.

Vodafone România atacă dur propunerile Finanţelor: Măsurile sunt excesive şi fără precedent în istorie. Clienţii vor suporta în final şi noile taxe şi creşterea celor existente

5.Pentru prima oară în ultimii 10 ani, operatorul pieţei de capital din România modifică parametrii de tranzacţionare cu acţiuni Banca Transilvania şi majorează limita inferioară de tranzacţionare de la 15% la 25%. Banca Transilvania are minus 18%.

Citește articolul integral pe Zf.ro

 

Actualitate