VIDEO. Reacţia ireală a Arhiepiscopiei Tomisului, după ce DSP a cerut interzicerea împărtăşirii cu linguriţa. „Doar BOR poate decide modul de schimbare în cadrul cultului“
Abia la câteva zile după ce imaginile cu ÎPS Teodosie care, în plină pandemie de coronavirus, împărtăşea enoriaşii cu aceeaşi linguriţă, Direcţia de Sănătate Publică Constanţa (DSP) a transmis către Arhiepiscopia Tomisului o adresă oficială prin care cere interzicerea folosirii linguriţei pentru împărtăşire. Reacţia Arhiepiscopiei, prin intermediul preotului Eugen Tănăsescu, a venit cu un răspuns cel puţin sfidător.
Marţi, 23 martie, DSP Constanţa a transmis către Arhiepiscopia Tomisului o adresă prin care le cere preoților să le ofere credincioșilor împărtășania cu lingurițe de unică folosință.
De asemenea, în documentul oficial al Guvernului, se explică că „este important ca pentru distribuirea/porționarea împărtășaniei, recipientul să permită turnarea în linguriță și nu scufundarea acesteia în pocal, manoperă ce poate duce la contaminarea conținutului cu risc pentru sănătatea persoanelor prin transmiterea unor boli infecțioase.“.
scroll mai jos pentru document
În cursul dimineţii de miercuri, 24 martie, Arhiepiscopia Tomisului a reacționat prin purtătorul său de cuvânt, preotul Eugen Tănăsescu.
„Adresa este tardivă și fără scop, întrucât Ordonanța militară nr. 2 a interzis accesul public al credincioșilor la slujbele bisericești”, se arată în răspunsul transmis de Tănăsescu, care precizează că doar Biserica Ortodoxă Română poate decide modul de schimbare în cadrul cultului.
scroll mai jos pentru video
„Referitor la adresa nr. 7403/23.03.2020 a DSP Constanța, Arhiepiscopia Tomisului face următoarele precizări:
1. Adresa este tardivă și fără scop, întrucât Ordonanța militară nr. 2 a interzis accesul public al credincioșilor la slujbele bisericești;
2. Ne miră foarte tare conținutului adresei, care pare a fi scrisă direct de către profesorul Emil Moise, care, în ultima vreme, desfășoară o anti-cruciadă la adresa slujbelor oficiate la Arhiepiscopia Tomisului și de către IPS Teodosie. Probabil, din exces de zel, funcționarii DSP s-au grăbit să se acopere cu hârtii, auzind de amenințările penale ale lui Emil Moise;
3. Reprezentanții DSP ar fi trebuit să știe că Arhiepiscopia Tomisului este parte integrantă a Patriarhiei Române, că ritualul religios oficiat în Arhiepiscopie se oficiază în întreaga Patriarhie Română, și că Legea Cultelor permite BOR să își organizeze cultul potrivit propriilor norme canonice, factorul decizional fiind Sf. Sinod.
Prin urmare, o eventuală discuție asupra desfășurării ritualului religios trebuie purtată de către autorități la nivelul Patriarhiei Române și al Sf. Sinod.”, precizează Arhiepiscopia Tomisului.
Amintim că aceasta nu este prima reacţie sfidătoare venită din partea Arhiepiscopiei Tomisului, mai exact a preotului Eugen Tănăsescu.
În urmă cu câteva zile, pe 17 martie, încălcând articolul 404 din Codul Penal, Tănăsescu a transmis informaţia falsă conform căreia linguriţa, vasul şi prosopul folosite în acest ritual nu transmit virusul Covid-19.
„Lingurița a fost introdusă în cult tocmai ca mijloc de igienizare a practicii liturgice. Să pui mâna pe Pâinea Domnului e mai neigienic. Mâna aceea a trecut poate pe la nas, pe la gură, etc. (…)
Mediul în care stă lingurița e cu alcool. Sângele Domnului e și Vinul Domnului, își păstrează calitățile materiale. Putem presupune că alcoolul dezinfectează? Dacă da, de ce ne mai frământăm?
În rest, nu pot să nu observ că ideea linguriței pleacă de la niște lingurari în ale teologiei, care scot idei pe post de linguri de lemn.“, a precizat Eugen Tănăsescu într-o postare făcută pe data de 17 martie.
Institutul de Sănătate Publică a infirmat declaraţiile lui Eugen Tănăsescu. Instituţia guvernamentală a transmis pentru Adevărul o poziţie oficială în care este declarat că linguriţa prin care se transmite o cantitate de vin la mai multe persoane, din acelaşi vas şi prosopul cu care aceste persoane sunt şterse apoi la gură, folosite în această perioadă în ritualul împărtăşirii practicat de preoţii şi episcopii Bisericii Ortodoxe Române – deşi am cerut cu insistenţă să se oprească această practică ce pune în pericol vieţile oamenilor – transmite virusul Covid-19 ca oricare alte obiecte.