VIDEO. Adolescent bătut și umilit de alți trei tineri. Dau în el ca într-un sac și nimeni nu intervine
Un tânăr de 16 ani a fost bătut de alți trei adolescenți, într-un parc din București. Băiatul a fost lovit pe motiv că avea să le dea bani, iar toată scena a fost filmată fără ca cineva să intervină. Psihologul Cristina Dincu spune că un copil agresat trebuie să combată situația povestind celor din jur cele întâmplate, fără a-i fi rușine, iar părinții sunt cei care au rolul de a îi învăța să comunice.
Cazul lui Andrei Ivan (14 ani), tânărul din Mangalia, care se află în moarte cerebrală după ce, la începutul lunii februarie, a fost bătut de un alt adolescent de 15 ani (video), a stârnit indignarea opiniei publice.
Mai mult decât atât, cazul lui Andrei a îndreptat atenția către fenomenul de bullying și faptul că autoritățile abilitate sunt depășite de situație, din ce în ce mai mulți copii fiind victime ale violențelor și tratamentelor umilitoare venite din parte altor tineri.
„Ne naștem cu agresivitatea, numai că aceasta se cizelează prin cultură, prin educație, prin exemple. Așa cum avem în noi sentimentul de a face bine și de a ajuta, avem în noi și agresivitatea, furia și invidia. Toate sentimentele care sunt umane se modelează.
Dacă acel copil trăiește într-un mediu în care se promovează aspecte negative ca invidia, gelozia, agresivitatea, atunci el va adopta același comportament.
De asemenea, dacă părinții nu sunt suficient de aproape de copii ca să observe schimbări la ei, iar copiii prin mass-media observă că persoanele care fac rău au un statut social înalt, ei nu văd comportamentul lor ca pe ceva negativ”, a declarat pentru Constanța de Azi, psihologul Cristina Dincu.
În luna septembrie 2019, un adolescent care se afla în trecere printr-un parc din zona Chibrit a Capitalei a fost bătuit de trei tineri care s-au luat de el pe motiv că ar avea să le dea bani.
Pe filmare se vede cum victima este pusă în genunchi și se uită spre cel care filmează, moment în care este lovit cu piciorul în plină figură.
Băiatul se prăbușește și încearcă să-și acopere capul, dar seria de pumni și picioare continuă.
Cei trei agresori îl lovesc fără milă, în timp ce toți ceilalți privesc impasibili la ce se întâmplă. Unul filmează scena violentă, un altul strigă „Gata!“, iar un alt băiat stă pe bancă, fără nici cea mai mică intenție de a interveni.
Vă avertizăm că imaginile pot avea un puternic impact emoțional!
Psihologul Cristina Dincu spune că părinții trebuie să învețe copilul agresat să combată situația povestind celor din jur cele întâmplate, fără a-i fi rușine.
„Copiii trebuie să spună ce li s-a întâmplat, acuzând acest tip de comportament și nu persoana care l-a adoptat, pentru a trage un semnal de alarmă împotriva comprotamentului agresiv și nu pentru a arăta cu degetul către agresor”.
Specialistul mai atrage atenția asupra faptului că protagoniștii actelor de vionță în școli sunt foarte receptivi, dar și inteligenți, având un IQ cel puțin mediu.
„Când vorbim de bullying nu putem vorbi despre copii cu un IQ scăzut, pentru că ei acționează deliberat, nu inconștient. Ei gândesc agresiunea, o organizează și au capacitatea de a manipula alți copii pentru a genera același tip de comportament”, a declarart Cristina Dincu.
- adolescent batut
- bullying
- copil batut