Val de căldură din Africa. ANM: joi vor fi chiar și 36 de grade Celsius!
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) joi, 26 iunie, va fi cea mai caldă zi a acestei săptămâni, iar temperaturile vor ajunge chiar și la 36 de grade Celsius, din cauza unul val de căldură care vine din Africa.
În plin soare, temperaturile resimțite vor fi cu cel puțin 10 grade mai ridicate, avertizează meteorologul ANM Mihai Timu, citat de digi24.ro.
„Vor fi câteva zile cu temperaturi foarte ridicate, mai ales în Europa vestică, pentru că circulația aerului este din sector sudic și favorizează avansul unui aer foarte cald dinspre nordul Africii”, a spus Mihai Timu.
„O parte din acest aer cald se apropie tangențial și de România, așa că de mâine vom vorbi de temperaturi la limita caniculei, 34-35 de grade în Câmpia de Vest, urmând ca joi acest val de căldură să se intensifice. Va fi cea mai caldă zi din această săptămână, în zonele de câmpie așteptăm frecvent 35, izolat 36 de grade”, a spus meteorologul.
Potrivit ANM, acesta este primul val de căldură, urmând lunile iulie și august care, inevitabil, vor mai aduce astfel de fenomene.
„Din cauza expunerii la soare ne putem confrunta cu diverse afecţiuni, de la edemul de căldura (anumite parţi ale corpului reţin apa în exces şi se umfla) pana la socul termic. Pot apărea arsurile solare şi, nu în ultimul rând, din cauza deshidratării şi pierderii de săruri prin transpiraţie pot apărea complicaţii ale unor boli cronice”, avertizează dr. Silvia Nica, medic primar medicina de urgenţă, într-o postare pe pagina de Facebook a Spitalului Universitar de Urgenţă București (SUUB).
Cea mai afectată categorie de bolnavi de disconfortul termic sunt astmaticii, cardiacii şi bolnavii cronici, alături de persoanele în vârstă şi de copii.
Recomandări medicale pentru vremea caniculară:
- Evitaţi plimbările prin soare între orele 11.00- 17.00;
- Evitaţi să mergeţi încontinuu prin soare şi intraţi, din când în când, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător,ca să puteţi face faţă stresului termic;
- Consumaţi doi litri de lichide zilnic, preferabil apă, nu sucuri cu zahăr şi adaos de conservanţi;
- Lichidele pot să fie reci, dar nu exagerat de reci;
- Evitaţi consumul de alcool, dar şi băuturile cu un conţinut ridicat de cofeină;
- Consumaţi fructele şi legume proaspete;
- Purtaţi haine din ţesături naturale gen bumbac, mătase, in, haine de culoare deschis.
- Purtaţi pe cap pălării de soare sau şepci;
- Folosiţi creme cu factor de protecţie ridicat;
- Dacă vă aflaţi la mare sau la ştrand, nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat mult timp la soare, fiindcă aparatul cardiovascular poate fi sever afectat;
- Nu în ultimul rând, dacă suferiţi de diferite afecţiuni este bine ca în această perioadă să consultaţi medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente”.
- ANM
- caldura
- canicula
- recomandari canicula
- val de caldura