Vă duceți la Denii în Săptămâna Mare? Iată semnificația
În Săptămâna Patimilor sau „Săptămâna Mare”, creștinii obișnuiesc să meargă la Denii, slujbe ce se desfășoară în fiecare seară a acestei săptămâni și care au ca scop pomenirea mai multor pilde, precum și aducerea aminte a patimilor lui Iisus.
Cuvântul „denie” vine din slavonescul „vdenie” și înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă. Deniile sunt momente de pomenire, de aducere aminte a cuvântului și faptelor lui Iisus ce au ca scop apropierea creștinilor de Dumnezeu prin îndemnarea la fapte de milostenie, post și iertare. Totodată, ele semnifică pregătirea pentru momentul Învierii.
În prima zi a Deniilor, Biserica amintește de Patriarhul Iosif care a fost vândut de frații săi în Egipt, ca o preînchipuire a patimior Domnului. Tot luni se povâțuiește pilda smochinului neroditor, blestemat să se usuce pentru că nu avea rod, asemenea oamenilor ce nu au ce culege la sfârșitul vieții.
Marți sunt pomenite cele zece fecioare ce trebuiau să aprindă candele pentru ca aleșii lor să știe unde să le găsească. Unele dintre ele au căpătat candele cu ulei, iar celelalte fără ulei, cele din urmă fiind reprezentația acelora care nu au făcut decât să se îngrijească de sine în viața lor, în vreme ce, candelele cu ulei reprezintă faptele bune și milostive.
Joia Patimilor este destinată amintirii a patru evenimente deosebite din viața Mântuitorului precum spălarea picioarelor ucenicilor (ce relevă smerenia), Cina cea de Taină (unde se instituie Taina Sfintei Euharistii), rugăciune arhierească și momentul vinderii lui Hristos de Iuda.
Totodată, joi seara se citesc cele 12 Evanghelii și se scoate în naosul bisericii Sfânta Cruce.
În Vinerea Mare se obișnuiește pomenirea patimilor Mântuitorului, precum și mărturisirea tâlharului care a dobândit raiul.
Sâmbătă se prăznuiește îngroparea lui Hristos și ridicarea din iad a celor adormiți, iar în noaptea din spre sâmbâtâ spre duminică, se sărbătorește Învierea.
În timpul ultimei slujbe și celei mai importante a Săptămânii Patimilor, Învierea, preoții îndeamnă creștinii să fie mai buni și să îi numească „frați” pe toți cei care le sunt sau nu aproape.
- Paste
- Saptamana Patimilor