Sănătate

Un nou virus periculos se răspândește în România. Carnea de porc neprocesată termic, principala cauză

În Romania se răspândește un nou virus hepatic. Este vorba despre hepatita E, care apare din cauza igienei precare şi a cărnii de porc neprocesate termic.

Scris de 
 pe data 
15 mai, 2019

De la începutul anului, patru persoane s-au îmbolnăvit cu hepatita E. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, boala poate fi tratată cu succes în cazul majorităţii pacienţilor, dar este mai periculoasă pentru femeile însărcinate, informează digi24.ro.

Adrian Streinu-Cercel, manager la Institutul Matei Balș, pentru DIGI 24: „Este un virus cu transmitere prin circuit pe cale orală. Și pentru asta vreau să atrag atenția cum se folosesc grupurile sanitare. Dacă folosești mâna dreaptă pentru a te șterge, deschizi robinetul cu mâna stângă, altfel lași pe robinet ce ai luat de acolo. Acest virus așa se transmite”.

Liliana Gheorghe, medic primar, gastroenterologie: „Accesul la teste e limitat și mare atenție la consumul de carne de porc neprocesată termic, afumată, uscată, acesta este bazinul prin care se răspândește”.

Ministerul Sănătăţii şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au lansat un plan naţional pentru controlul hepatitelor virale în România. Ţara noastră îşi propune să eradicheze hepatita B şi hepatita C până în anul 2030.

Actualitate