Actualitate

Un elev de 17 ani a murit în tabără după ce a băut energizante. Mama copilului: „E un trend, la școală consumă toți”

Scris de 
 pe data 
13 iulie, 2023

Un adolescent de 17 ani, din Iași, a murit după ce a consumat prea multe băuturi energizante. Băiatul se afla în tabără școlară, unde a suferit un infarct. În ciuda eforturilor medicilor, tânărul nu a mai putut fi salvat și a murit sub ochii îngroziți ai colegilor.

Mama copilului susține că este un fenomen destul de întâlnit în rândul adolescenților, aproape imposibil de controlat.

„Mi-au spus că Ianis nu a vrut să mănânce în ultimele zile, era foarte bucuros, fericit, nu a avut nevoie de mâncare. Nu voia, i s-a dat și nu voia. Mi s-a spus, în schimb, că a fumat foarte mult și consuma câte 3, 4 energizante pe zi. Atât mi s-a spus mie, dar eu nu știu ce anume, câte a putut să consume copilul ăsta.

Este un trend, se duc la școală și consumă toți o dată, deci se iau unul după altul, este pur și simplu un trend. Eu nu am știut că consumă, în schimb mi s-a spus că a fost văzut cu energizantul, bunica l-a văzut cu energizantul. Știu că toți copiii consumă și aș vrea să nu mai sufere nimeni”, a declarat mama adolescentului Ionela Tanasă, pentru Digi24.

Medicii atrag atenția de ani de zile că aceste băuturi, care se comercializează fără nicio restricție inclusiv în școli, sunt otravă curată pentru organism și că, atunci când sunt consumate în cantități mari, pot provoca inclusiv infarcturi.

„Atunci când bem astfel de substanţe energizante, la nivelul creierului se descarcă anumiţi curenţi şi anumite impulsuri electrice care ţin creierul în activitate, atunci când el ar trebui să doarmă.

La nivelul inimii, dacă ne uităm la ritmul cardiac, avem o accelerare a ritmului cardiac. Din păcate, mulţi dintre cei care utilizează aceste substanțe, prin această oboseală cronică și utilizarea în mod repetitiv, apar anumite modificări cardiovasculare, cum ar fi aritmiile cardiace. Sunt pacienți care au tulburări de ritm cardiac induse de aceste substanțe stimulatoare.

La nivelul creierului, efectul pe termen lung este unul de distrugere neuronală. Se produce stresul oxidativ, se produce descărcarea de substanțe oxidative la nivelul creierului, iar acest lucru determină modificări în structura neuronilor, care, pe termen lung, nu fac altceva decât să lase plaje de creier nefuncționale”, a explicat medicul toxicolog Radu Ţincu

Actualitate