Un bebeluș de 11 luni a murit din cauza gripei. Cum se manifestă virusul la copii, cum se tratează și când trebuie mers la doctor
Un bebeluș de 11 luni a murit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, din cauza gripei, la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală, transmite Mediafax. Numărul deceselor din cauza gripei a ajuns la șase în acest sezon.
Pe 8 ianuarie, bebelușul în vârstă de 11 luni a fost adus la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Capitală în stare generală extrem de gravă, cu insuficiență respiratorie acută, a precizat purtătorul de cuvânt al unității spitalicești, Raluca Alexandru.
Medicii l-au testat și i-au pus diagnosticul de gripă tip A chiar din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a spitalului. Bebelușul a fost internat atunci în Secția de Terapie Intensivă, fiind intubat. Copilul nu a răspuns tratamentului, iar în noaptea de sâmbătă spre duminică, adică după patru zile de la internare, medicii au declarat decesul, în urma unui stop neresuscitabil.
Este al șaselea deces din cauza gripei în acest sezon. Celelate cinci victime sunt din Mureș (2), Galaţi (2) și Arad. 105 cazuri de gripă au fost confirmate de la începutul sezonului, a anunțat Institutul Naţional de Sănătate Publică, precizând că în perioada 31 decembrie 2018-6 ianuarie 2019, aproape 53.000 de cazuri de infectii respiratorii acute au fost înregistrate. Peste 1.200.000 de persoane au fost vaccinate.
Medlife: GRIPA LA COPII – SIMPTOME, TRATAMENT, COMPLICAȚII ȘI PROFILAXIE.
Gripa este o boala infectioasa acuta determinata de virusul gripal, care are trei tipuri: A, B, C, este foarte contagioasa si poate atinge proportii epidemice. Virusul gripal tip A determina cea mai severa forma de boala. Cea mai mare rata de infectie cu virusul gripal o au copiii cu varsta cuprinsa intre 5-9 ani. Copiii din gradinite si scoli primare raspandesc virusul atat in familie cat si in colectivitate, fiind cei mai eficienti transmitatori ai acestuia.
Gripa determina infectarea tractului respirator superior (nas, gat), dar poate afecta si tractul respirator inferior (plamanii ). Sezonul gripei este in lunile noiembrie-martie.
Epidemiologia
- gripa este determinata de virusul gripal, care este clasificat in trei tipuri: A, B, C.Tipurile A si B determina epidemiile anuale de gripa.Tipul C determina sporadic boala.Tipul A de virus gripal este divizat in mai multe subtipuri
- anual, aproximativ 20.000 de copii cu varsta sub 5 ani sunt spitalizati datorita infectiei cu virusul gripal
- grupele de risc la infectia cu virusul gripal sunt: copiii cu varsta cuprinsa intre 6 luni-23 luni, copii cu afectiuni cardiovasculare, hematologice, insuficienta renala, boli metabolice, cu tratament cu aspirina si cei cu imunodeficiente (HIV)
- modul de transmitere a virusului gripal se face prin urmatoarele cai: pe cale aeriana, transmiterea directa a secretiilor respiratorii (tuse,stranut) si prin contactul cu jucariile, obiectele infectate
- virusul gripal traieste 1-2 zile pe suprafetele dure, 15 minute pe hartie si 5 minute pe piele
- virusul gripal este distrus de: soare, detergenti, dezinfectante, acizi si fierbere
- contagiozitatea este de 1-2 zile inaintea debutului bolii si 4-5 zile dupa debutul bolii.
Simptomatologia
- simptomele apar la 2-3 zile dupa expunerea la virusul gripal
- debutul este brusc si afecteaza tractul respirator superior
- febra mare 40 grade Celsius
- frisoane
- mialgii (dureri musculare)
- cefalee (dureri de cap)
- disfagie (dureri in gat)
- tuse seaca frecventa
- stare generala alterata
- simptomele descrise mai sus dureaza in medie 3-4 zile, tusea putand sa persiste timp de 1-2 saptamani
- copiii mici pot sa prezinte: dureri abdominale,varsaturi alimentare, diaree, febra mare si stare de iritabilitate
- sugarii pot sa nu prezinte semnele clinice specifice gripei. La acestia simptomele pot sugera o infectie bacteriana. Gripa la sugarii cu varsta sub 6 luni este rara si simptomatologia este reprezentata de: letargie, alimentatie dificila.
Cea mai frecventa intrebare a parintilor este aceea cand trebuie sa se ingrijoreze pentru simptomele gripei si sa merga cu copilul la doctor.
Copiii cu varsta mai mica de 5 ani si in special cei cu varsta sub 2 ani, cei cu boli cronice (de exemplu astmul bronsic ), trebuie sa fie consultati neaparat de catre medic.
Copiii cu varsta de 5 ani si mai mari, trebuie sa fie dusi la un examen medical in urmatoarele conditii: febra continua dupa 3 zile, rinoreea (nasul care curge) dureaza mai mult de 10 zile sau copilul prezinta secretii la nivelul ochilor.
Se pot efectua urmatoarele examene paraclinice (de laborator): hemoleucograma, probele de inflamatie (VSH, fibrinogenul, proteina C reactiva), radiografia pulmonara pentru excluderea diagnosticului de pneumonie.
Complicatiile gripei sunt:
- laringita acuta
- laringotraheobronsita
- bronsiolita acuta
- pneumonia
- exacerbarea astmului bronsic
- otita medie
- sinuzita.
Tratamentul
- se contraindica administrarea de antibiotice
- izolarea copilului la domiciliu, repaus la pat. Dupa scaderea febrei copilul se poate intoarce la gradinita sau la scoala
administrarea in cantitate mare a lichidelor - pentru scaderea febrei se administreaza: acetaminofen (Panadol), ibuprofen (Nurofen); se contraindica administrarea de aspirina
- dezobstructia nazala cu ser fiziologic, apa de mare, apoi administrarea picaturilor nazale; curatarea si aspirarea secretiilor nazale
administrarea de antitusive (Eurespal, Paxeladine, etc ) - administrarea de medicamente antivirale: Oseltamivir (Tamiflu), Rimantadina, Amantadina si Zanamivir. Oseltamivir se poate administra copiilor cu varsta de peste 1 an, sub forma de solutie sau tablete, timp de 5 zile. Rimantadina se poate administra in gripa cu virus A, copiilor cu varsta peste 1 an si Zanamivir se poate administra copiilor cu varsta de peste 7 ani, tot in gripa cu virus A. Deoarece antiviralele prezinta importante efecte adverse, ele vor fi administrate numai la indicatia medicului. Efectele adverse ale antiviralelor sunt urmatoarele: tulburari ale sistemului nervos central (cefalee, insomnie, confuzie, scaderea concentratiei, convulsii febrile, tulburari gastrointestinale (inapetenta, varsaturi, diaree)
Cazurile care necesita internarea in spital sunt urmatoarele:
- copilul prezinta tulburari respiratorii dupa dezobstructia si aspirarea nazala,
- copilul cu stare generala alterata,
- copilul care refuza lichidele si prezinta semne clinice de deshidratare (absenta lacrimilor, scaderea numarului de mictiuni, mucoase uscate),
- copilul care prezinta numeroase varsaturi alimentare,
- copilul care prezinta febra mare dupa ce a primit tratamentul antipiretic si copilul care a facut convulsii febrile.
Profilaxia
- igiena stricta a mainilor
- evitarea contactului cu persoane bolnave
- evitarea locurilor aglomerate
- cea mai buna profilaxie a gripei este vaccinarea antigripala.
- OMS recomanda vaccinarea antigripala la copiii cu varsta de peste 6 luni.Vaccinarea se recomanda a fi efectuata in lunile septembrie-octombrie, putand fi extinsa pana in luna februarie.
Indicatiile vaccinari sunt: copiii cu astm bronsic, anomalii neurologice, boli cronice pulmonare, tulburari metabolice, boli renale, boli hepatice, anomalii ale sistemului imun, boli endocrine, copiii cu tratament prelungit cu aspirina.
Autor: Dr. Mihaela Herescu, medic primar pediatru
- bebelusi
- cazuri gripa
- gripa
- simptome gripa
- tratament gripa