Un bărbat surdo-mut, amendat de jandarmi pentru că a strigat lozinci anti-PSD
Bărbatul a primit o amendă în valoare de 2.000 de lei pentru că a participat la o contra-manifestație și pentru că a scandat lozinci, deși este surdo-mut.
Ion Druia, în vârstă de 54 de ani, s-a aflat printre participanții la protestul din fața Sălii Palatului, în timpul desfăşurării congresului social-democraţilor.
„Am fost amendat pentru că am scandat lozinci deși sunt surdo-mut”, a comunicat bărbatul.
În apărarea lui a venit și un prieten, Ion Ene, ce a declarat că Ion Druia nu poate vorbi:
„Singurele vorbe pe care le scoate el sunt niste strigăte. Ioan Duia nu vorbește. A plâns. Eu am venit să vorbesc cu el. A fost o întâmplare, bănuiesc că în viața lui, la 54 de ani, nu cred că a mai avut nicio amendă pentru nicio faptă și să-l amendezi pentru faptul că a strigat lozinci defăimătoare mi se pare imposibil. Strigător la cer.”
Chiar dacă procesul verbal notează negru pe alb motivul pentru care omul a fost amendat, explicaţiile autorităților s-au schimbat după ce au aflat de dizabilitatea bărbatului.
„Persoana în cauză a participat în data de 10.03 la o adunare publică nedeclarată, chiar o contramanifestaţie. Persoana nu a fost sancţionată pentru tulburarea în vreun fel a ordinii publice. Încă o dată, a fost sancţionată pentru participarea la contramanifestaţie”, a declarat Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.
Din păcate, însă, Ion Druia nu își permite să plătească amenda.
„Este un fapt fără precedent. O să contestăm în instanță și instanța probabil că ne va da dreptate. Ioan și soția au un grad de handicap 2, pentru care el primește 1500 de lei și doamna 500 de lei. Pe procesul verbal de constatare nu scrie cum a fost identificat ca persoană. Nu a fost legitimat nici el și niciun protestatar”, susține Ion Ene, prietenul bărbatului.
Ion Druia speră ca justiția să îi facă dreptate și să ateste că un om cu deficiența sa nu poate tulbura liniștea publică scandând, mai ales că purtătorul de cuvând al Jandarmeriei a admis că pot exista greșeli în ceea ce privește detalii de constatare a faptei:
„Putem fi de acord că în descrierea faptei aşa cum a fost făcută ea de agentul constatator pot fi anumite elemente de fond sau formă care ar putea fi menţionate în mod greşit sau eronat dar acestea pot fi îndreptate de instanţa de judecată”, a afirmat George Enache.
Jandarmeria Română a reacționat cu privire la acest caz, într-o postare pe pagina oficială de Facebook a instituției:
„Comandantul Jandarmeriei Române, colonel Sebastian Cucoș, a ordonat Direcției Control din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, să facă verificări în regim de urgență la Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București, cu privire la modul în care a fost întocmit un proces verbal de sancționare a unei persoane cu deficiențe auditive, persoană care din imaginile prezentate în spațiul public a participat la o acțiune de protest în data de 10 martie 2018. De asemenea, din ordinul comandantului Jandarmeriei Române, concluziile ce vor rezulta în urma acestor verificări, vor fi prezentate în spațiul public. Jandarmeria Română este o instituție transparentă, interesată de fiecare dată de prezentarea asumată și onestă, a situațiilor care pot aduce atingere membrilor comunității și a activităților desfășurate de instituție.“