Editorial

Trei motive pentru care Iohannis ar trebui meargă la o dezbatere cu Dăncilă

Luni seara, șeful de campanie al președintelui anunța că Iohannis nu va participa la niciun fel de dezbatere cu Viorica Dăncilă, candidatul PSD. Decizia a stârnit, pe bună dreptate, un val de reacții negative la adresa lui Iohannis, mai ales că toți cei care îl susțin și-au dorit ca el să fi participat măcar la o dezbatere încă de atunci. Deși motivele pentru care candidatul PNL ar trebui să stea față-n față cu Dăncilă sunt multe și diversificate, eu am identificat trei pe care le consider ca fiind cele mai importante și greu de combătut.

Scris de 
 pe data 
12 noiembrie, 2019

Ca să n-o lungesc prea mult, pentru aceia dintre voi care nu au apucat să citească/vadă știrile cu declarația șefului de campanie al PNL, Dan Motreanu, justificările pentru refuzul lui Iohannis de a nu participa la dezbatere sunt subțiri, foarte subțiri.

Din punctul nostru de vedere, cei doi candidaţi sunt bine cunoscuţi, au avut funcţii executive în ultimii ani în România, activitatea lor politică, punctele lor de vedere sunt cunoscute şi cred că o confruntare nu îşi are rostul în acest moment, în această campanie, pentru că nu aduce nimic în plus. Nu cred că este nimic de clarificat”, a declarat Dan Motreanu.

Bun.

Așadar, iată de ce consider că Iohannis ar trebui să coboare puțin de pe piedestal, să nu mai asculte sfaturile eronate ale unora dintre consilierii săi și să participe la o dezbatere – cu mențiunea generală că într-un stat democratic acest subiect nici măcar nu ar fi trebuit să existe.

1. O să încep cu cel mai evident argument. Această dezbatere ar reprezenta, pentru milioane de români, o lovitură finală pe care PSD-ul o primește prin intermediul figurii iubitei lor conducătoare. S-au adunat atâtea în ultimii ani, grele de tot, iar românii, ca s-o spun pe șleau, vor proverbialul sânge. Vor să vadă acea directă de dreapta care se duce, în slow motion, fix în stânga maxilarului pesedist. Și dacă nici Iohannis nu știe să facă lucrurile în slow motion, apăi cine? Da, vrem s-o vedem pe Viorica cum se bâlbâie, cum greșește, cum se exprimă precum o tablă, vrem să vedem cum, din nou, face PSD-ul de râs și pe Iohannis cum mătură cu ea prin platou, cu argumente bineînțeles. Milioanele de români care au ieșit pe străzi, care și-au luat porțiile de gaze și pulane pe spinări pe 10 august, cei care au mers și au votat și cei din diaspora merită să vadă asta!

2. Klaus Iohannis a câștigat primul tur cu 37% din voturile electoratului, dintr-o prezență de 47%. Deci 53% dintre românii cu drept de vot nu au fost prezenți la urne. În primul rând, pentru aceia care din lene, nepăsare, dezinteres sau alte motive nu au ieșit la vot, Klaus Iohannis are datoria morală, politică și democratică de a încerca să-i convingă pe cât mai mulți dintre ei să iasă din case și să voteze, iar o dezbatere ar fi cea mai bună platformă pentru acest lucru. Nu trebuie să vorbești doar cu alegătorii tăi, ci cu toți românii, indiferent de contracanditatul care stă în fața ta.

3. Iohannis ar trebui să-și amintească cum, în 2014, îi cerea lui Ponta să vină la dezbatere, iar Viorel era atât de arogant încât avea impresia că leviteză. Subestimarea adversarului este cea mai mare greșeală pe care cineva o poate face într-o bătălie. Cinismul și gândul că o luptă este câștigată înainte ca măcar să înceapă este o imensă eroare de judecată. Și nu vorbesc aici despre subestimarea Vioricăi Dăncilă, ci despre subestimarea PSD-ului. Să nu uităm că cei mai mulți nu credeau că Viorica va ajunge în turul 2 și uite-o acum cum bate din toc că vrea dezbatere în finală! Și tocmai candidații la prezidențiale ai PSD-ului, care au fost la fel de încrezuți, au făcut greșeala subestimării și au căzut în capcana aroganței, au simțit efectele pe pielea lor: Năstase, Geoană, Ponta.

Klaus Werner Iohannis, du-te la dezbatere!

 

Actualitate