Sănătate

Tratamentul hormonal al menopauzei crește riscul de cancer la sân

Un studiu internațional efectuat la peste 100 de mii de femei cu cancer de sân relevă faptul că riscul de cancer de sân este crescut la femeile care iau tratament hormonal împotriva efectelor menopauzei.

Scris de 
 pe data 
2 septembrie, 2019

Potrivit studiului publicat joi, 29 august, în The Lancet – cercetătorii, membri ai Collaborative Group on Hormonal Factors in Breast Cancer, au examinat datele din 58 de studii epidemiologice din întreaga lume, observând cum femeile cu greutate normală în țările occidentale care au urmat cinci ani de terapie hormonală de la începutul menopauzei, devin victime ale cancerului în următorii douăzeci de ani: de la 50 la 69 de ani. Și nu doar atât: creșterea riscului ar persista peste un deceniu după întreruperea tratamentului!

Din constatările lor reiese ca toate terapiile cu hormoni de menopauză (THM) sunt asociate cu un risc crescut, excepție făcând gelurile cu estrogen care se aplică pe piele. De exemplu, o femeie de 50 de ani care urmează un astfel de tratament (THM) cu estrogen si progesteron, în mod continuu, timp de cinci ani, are o șansă de 8,3% de a dezvolta cancer la sân în următorii 20 de ani de la începerea tratamentului. Riscul este de doar 6,3% pentru femeile de aceeași vârstă care nu au urmat un astfel de tratament. Riscul este de 7,7% pentru femeile cărora li s-a administrat, pe aceeași durată, tratamentul cu estrogen și progesteron în mod intermitent (nu în fiecare zi) și de 6,8% pentru cele tratate doar cu estrogeni.

De asemenea, riscul crește odată cu durata tratamentului, spune Gillian Reeves, de la Universitatea Oxford, coautor al studiului. „Utilizarea unui THM timp de 10 ani duce la un risc de cancer de sân de aproximativ două ori mai mare decât cel asociat unui tratament de cinci ani”, spune ea. Dar se pare că utilizarea unui THM timp de mai puțin de un an are un risc redus.

Femeile tind să înceapă terapia hormonală în perioada menopauzei, când funcția ovariană încetează, determinând o reducere substanțială a nivelurilor de estrogen și progesteron. De fapt, terapia cu hormoni poate atenua unele simptome precum bufeurile severe și disconfortul. În țările occidentale, utilizarea terapiei de înlocuire hormonală a crescut rapid în anii 90, înjumătățindu-se brusc la începutul anilor 2000 – în urma studiului clinic al Inițiativei pentru sănătatea femeilor, care a arătat un risc crescut de cancer la sân asociat cu utilizarea de estrogen și terapie cu progesteron – pentru a se reestabiliza apoi din 2010. În prezent, în țările occidentale, femeile care îl folosesc sunt aproximativ 12 milioane (aproximativ șase milioane în America de Nord și șase în Europa). Deși unii o folosesc pentru o perioadă scurtă de timp, este destul de comună utilizarea terapiei cu hormoni timp de aproximativ cinci ani. „Este cu siguranță importantă estimarea creșterii riscului de cancer legat de terapia hormonală – scrie într-un comentariu la The Lancet Joanne Kotsopoulos, medic al Spitalului Colegiului Femeilor (Canada) – dar este necesar să adopți o abordare rațională pentru gestionarea simptomelor menopauzei, evaluând atent riscurile și beneficiile terapiei cu hormoni pentru fiecare femeie în parte ”.

Studiul integral poate fi citit aici.

Actualitate