TollRO – noua rovinietă în România. Se va plăti în funcție de clasa de poluare și distanța parcursă. Un TIR va achita 7.050 euro pe an
TollRO se va numi noua rovinietă care va intra în vigoare în țara noastră din 2026.
TollRO se va numi noua rovinietă care va intra în vigoare în țara noastră din 2026. Potrivit Ministerului Transporturilor, taxa de drum nu va mai fi fixă, ci va fi calcultată în funcție de numărul de kilometri parcurși de un autovehicul într-un an. Astfel, transportatorii de mărfuri ar urma să plătească o rovinietă de 6 ori mai scumpă decât în prezent, o creștere de la 1.200 euro/an la 7.050 euro/an în 2026 și 16.000 euro/an din 2035.
Este o modificare substanțială a sistemului de taxare atât pentru autoturisme, cât mai ales pentru camioane, o obligație prevăzută în Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR), cu termen vara anului 2023 pentru transpunerea în legislația națională, respectiv 2026 pentru aplicarea efectivă, informează economica.net.
Rovinieta pentru autoturisme se va plăti ca în prezent pentru o anumită perioadă, dar se introduce clasa de poluare. Astfel, pentru un autoturism rovinieta va crește de la 28 la 38 euro în 2026 și 46 euro în 2035 pentru un autoturism Euro VI. Pentru autoturisme din clase de poluare inferioare, rovinieta ar urma să fie mult mai scumpă, însă Ministerul Transporturilor a evitat să înainteze cifre sau modele de calcul.
TollRO se va achita în funcție de distanța parcursă și norma de poluare, în prezent fiind calculată în funcție de perioadă. Noul sistem de taxare pentru autoturisme și camioane este jalon în PNRR conform principiului „poluatorul plătește”, iar finanțarea europeană pentru construirea autostrăzilor (A1, A3, A7 și A8) este condiționată de respectarea jalonului
„Rovinieta se va achita anterior utilizarii reţelei de drumuri naţionale din România si este structurata în funcţie de durata de utilizare a acesteia, astfel: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile si 12 luni. Tariful zilnic nu depășește 9% din tariful pentru 12 luni, tariful pe 10 zile nu depășește 12 % din tariful pentru 12 luni, tariful lunar nu depășește 19 % din tariful pentru 12 luni iar tariful pe două luni nu depășește 30 % din tariful pentru 12 luni. Nivelul rovinietei se va aproba prin ordin al ministrului transporturilor si infrastructurii. Fapta de a circula fără rovinietă valabilă constituie contravenţie continua şi se sancţionează cu amendă. In scopul descurajării circulației fara rovinieta valabilă, amenda prevăzută la alin. (1) se stabileste intre un minim, reprezentând dublul rovinietei pentru 12 luni si un maxim, reprezentând de patru ori rovinieta pentru 12 luni”, arată ministerul Transporturilor.
- amendă rovinieta
- lege rovinieta
- rovinietă
- taxa auto