Politică

Tinerii liberali din Constanța: Liviu Dragnea vrea ca noua generație să fie dependentă de pomeni electorale

Cosmin Sava, președintele filialei județene a TNL Constanța.

Pe fondul inițiativei PSD de a oferi persoanelor cu vârste între 16 și 26 de ani, respective între 26 și 55 de ani credite fără dobândă, garantate de stat, organizația Tinerilor Național Liberarli (TNL) din Constanța acuză Executivul că tocmai ei, beneficiarii, nu au fost consultați în această privință, considerând demersul un mod de a risipi bani publici.

Scris de 
 pe data 
5 iunie, 2018

„E inacceptabil că Guvernul a uitat să consulte tocmai tinerii în chestiunea creditelor fără dobândă. Liviu Dragnea vrea ca noua generație să fie dependentă de pomeni electorale, aceasta este singura politică educațională pe care o promovează.

Mai mult, guvernul Dăncilă-Dragnea a uitat să se consulte tocmai cu tinerii în chestiunea creditelor fără dobândă: principalii reprezentanți ai elevilor, studenților și tinerilor din România au reclamat tocmai lipsa consultării și a dezbaterii în spațiul public”, se precizează într-un comunicat al TNL Constanța.

Tinerii liberalii au și câteva propuneri pentru executiv, cum ar fi alocarea unui procent mai mare din PIB pentru educație, dar și utilizarea inteligentă și eficientă a banului public.

Dacă tot este atât de interesat de educația tinerilor, atunci PSD să respecte legea privind alocarea a 6% din PIB pentru acest domeniu. Și în 2018, alocarea bugetară pentru Educație este de aproximativ 3%, în condițiile în care media UE a procentului din PIB alocat educaţiei este de 5,4%, iar media în Europa de Est este de 4,7%.

O utilizare judicioasă și mai inteligentă a banului public poate fi o soluție, nu o nouă gaură bugetară prin care statul garantează noi credite – ignorând procentul ridicat de credite neperformante pe care îl înregistrează deja România – pentru persoane despre care nu știm cum și când pot returna sumele contractate. România se împrumută la câteva zile pentru a achita pensii și salarii, de unde poate statul să suporte, în plus, aceste credite guvernamentale?”, susține președintele organizației județene a TNL Constanța, Cosmin Sava.

Totodată, TNL Constanța consideră că aprobarea creditelor pentru tineri va crea un dezechilibru major putând crește atât indicele ROBOR, cât și inflația.

Dacă fiecare dintre cei 8 milioane de cetățeni vizați ar accesa 35.000 RON, prin acest program, ar însemna finanțări noi în valoare totală de peste 60 de miliarde de euro. Suma este enormă dacă o comparăm cu datele BNR privind creditele bancare acordate societăților nefinanciare – 22 de miliarde de euro – sau cu cele acordate gospodăriilor populației – 27 de miliarde de euro. Chiar și jumătate din această posibilă sumă ar putea ridica atât costul de finanțare pentru cei cu credite aflate în desfășurare (prin creșterea ROBOR) cât și inflația”, a explicat Sava.

În același timp, tinerii liberali semnalează că acordarea creditelor nu va stopa abandonul școlar și că ar fi mai bine ca PSD să se gândească la modernizatrea învățământului în acest sens, nu să vadă în această problemă majoră o oportunitate electorală.

Doar un populist iresponsabil poate aprecia această nouă pomană electorală marca PSD. Argumentele prezentate de vicepremierul Viorel Ștefan pentru implementarea acestui program precum șomajul ridicat în rândul tinerilor sau dificultățile mari pentru finalizarea studiilor sunt ilogice.

Potrivit datelor Eurostat, rata abandonului școlar a crescut în România, ajungând la 18,5%, astfel că ne aflăm pe locul trei în Uniunea Europeană la acest capitol. Mii de școli nu au autorizații sanitare și de incendiu și circa 30% dintre școli au toaletele în curte. Și acestea sunt doar câteva date care arată starea jalnică în care se află învățământul românesc.

Cum o să ajute creditele fără dobândă în rezolvarea acestor probleme stringente ale sistemului de educație din România? Guvernul Dăncilă-Dragnea este obligat să cheme la consultări organizațiile de elevi, studenți și tineret înainte de a adopta programul de credite garantate de stat cu dobândă zero pentru investiţii în dezvoltare personală și să ofere lămuriri suplimentare publice privind viabilitatea acestui program care are o valoare totală de aproximativ 1 miliard de lei”, se menționează în comunicat.

 

Actualitate