Educaţie

Test grilă la evaluarea națională și bac. Elevii se opun: „Este un experiment pentru a crește artificial rata de promovare”

Elevii de clasa a VII-a şi cei de clasa a XI-a care susţin simulările pentru examenele naţionale în luna martie vor avea pentru examenul de matematică o nouă structură pentru subiecte. Ministerul Educaţiei a propus în proiectele de ordin pentru organizarea simulării ca minimum 30% din subiectele de la matematică să fie sub formă de teste grilă (itemi obiectivi). 

Scris de 
 pe data 
14 februarie, 2019

Contactat de HotNews.ro, secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, Florian Lixandru, a confirmat schimbarea dorită de Ministerul Educaţiei.

„Pentru anul şcolar următor vrem să introducem, la matematică, subiectele de cel puţin 30% sub formă de itemi obiectivi. Asta înseamnă că itemii obiectivi pot fi sub formă de întrebare cu mai multe răspunsuri posibile la toate cele trei subiecte. În urma discuţiilor de vara trecută, când au zis că nu sunt pregătiţi, vrem să-i obişnuim pe elevii de clasa a VII-a şi pe cei de clasa a XI-a cu noua structură a subiectelor. Aplicăm aceeaşi programă şcolară. Numai itemii subiectivi o să aibă pondere mai mare”, a spus pentru HotNews.ro Florian Lixandru.

În urma acestei decizii, Consiliul Național al Elevilor atrage atenția Ministerului Educației că prin introducerea testelor grilă la simularea din acest an pentru clasele a VII-a și a XI-a va transforma simularea națională „dintr-un exercițiu prin care elevii să se familiarizeze cu conceptul de examen național, la un experiment nefundamentat al ministerului”. Elevii spun că ministerul vrea să crească artificial rata de promovare, potrivit unei informări remise HotNews.

”Ministerul nu implementează în mod etapizat această tranziție, ci sub forma unui experiment care creează o confuzie generală în rândul elevilor. Dacă această schimbare se dovedește a fi în beneficiul elevilor, deși ne vine greu a crede, pentru că o astfel de tranziție trebuie fundamentată și analizată temeinic, de către experți educaționali, ea ar trebui pilotată pentru elevii de clasa a X-a, în cazul examenului de Bacalaureat, și pe un eșantion bine determinat, nicidecum în timpul simulării naționale”, spun elevii.

Elevii spun că de fapt ei nu vor fi deloc favorizați de testele grilă. ”De exemplu, la matematică, înlocuind subiectele actuale cu cele de tip grilă, elevii nu vor putea fi evaluați în baza raționamentelor și a gândirii lor analitice, prin punctajele intermediare, ci doar notați în baza obținerii unui rezultat”, mai arată elevii.

 

Actualitate