Teodosie cheamă enoriașii la pelerinaj, deși Constanța e în carantină și o decizie a instanței îi interzice acest lucru
După ce Tribunalul Constanța a respins cererea lui ÎPS Teodosie de anulare a deciziei prin care, în contextul pandemiei de COVID-19, este interziă organizarea unui pelerinaj religios cu ocazia sărbătoririi Sfântului Andrei (30 noiembrie), Arhiepiscopul Tomisului a îndemnat oamenii să-și facă declarații pe proprie răspundere și să vină în pelerinaj.
Până la o nouă hotărâre a magistraților, potrivit deciziei Tribunalului Constanța, ÎPS Teodosie nu are voie să organizeze pelerinaj la mănăstirea Sf Andrei, iar la slujba de pe 30 noiembrie au voie să participe doar cei care locuiesc în comuna Ion Corvin și doar în curtea lăcaşului de cult, nu și în interiorul bisericii. Cu toate acestea, ierarhul spune că nu va ține cont de decizia magistraților și îi încurajează pe oameni să vină în pelerinaj.
„Vreau să vă mai spun doar atât. Vă aștept pe toți la Peștera Sfântului Andrei. Să vă faceți foaie prin care să arătați că vă închinați la cea dintâi biserică nefăcută de mână. Dumnezeu să ne ajute tuturor!”, le-a transmis Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, credincioșilor aflați la o slujbă ținută în biserica Sfânta Ecaterina din Constanța, unde polițiștii și jandarmii au descins și au amendat mai multe persoane care se aflau în interior, fără a respecta reglementările privind carantina.
Arhiepiscopul Tomisului i-a trimis premierului Ludovic Orban o scrisoare deschisă în care a spus că nu va îngădui ca dreptul de a-l cinsti pe Sfântul Andrei să fie călcat în picioare. „Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa?”, întreabă Teodosie, care amintește de Revoluția din Decembrie 1989
Înaltul prelat vorbește despre incidentul de miercuri din Constanța, când, cu prilejul sărbătoririi hramului Bisericii Sfânta Mare Muceniță Ecaterina din cartierul Tomis Plus, polițiștii și jandarmii „au brutalizat și amendat credincioșii prezenți la slujbă” – deși există imagini clare din care nu reiese că ar fi fost vorba despre brutalitate.
„Incidentul ne întărește convingerea încă o dată, dacă mai era nevoie, că ne aflăm, noi clerul, împreună cu credincioșii ortodocși, în fața unor mari abuzuri pe care autoritățile le săvârșesc din ce în ce mai des, probabil sub îndrumarea dumneavoastră tacită. Niciodată drepturile credincioșilor ortodocși și ale clericilor de a se ruga nu au fost atât de batjocorite! Credincioșii Bisericii Ortodoxe Române și slujitorii ei sunt obligați acum să îndure umilința și frigul, să se expună unor grave probleme de sănătate din pricina temperaturilor scăzute (care afectează sistemul imunitar) și de dragul măsurilor exagerate, lipsită de logică și luate de necunoscuții dumneavoastră specialiști, în dispreț total față de normele de drept, de credința și tradițiile poporului român, care consideră că anularea unui drept fundamental de exercitare și exprimarea credinței nu reprezintă mare lucru raportat la pandemia care ne încearcă“, a mai scris arhiepiscopul Tomisului.
Înaltpreasfințitul Teodosie continuă spunând că „am îndurat suficient de la începutul acestei pandemii împreună cu toți oamenii de bună credință din această țară și am respectat măsurile sanitare luate inițial în mod responsabil”, însă de această dată trebuie să denunțe public „abuzurile pe care le orchestrați și pe care forțele polițienești și de jandarmerie le exercită asupra noastră într-o țară europeană care se vrea a fi de creată și nu aflată sub dictatură și teroare”.
„Nu vom îngădui acum ca dreptul de a-l cinsti așa cum se cuvine pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, să ne fie călcat în picioare de cei care nu au frică de Dumnezeu și se închină unei științe absurde, care nesocotește pe om în integralitatea sa: trup, dar și suflet. Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executat pe toți cei care vom merge să ne rugăm la Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei în ziua prăznuirii sale? Veți asmuți justiția și forțele de ordine împotriva propriilor frați și surori pentru a vă atingeți corpurilor fixate?“, continuă scrisoarea.
Arhiepiscopul amintește de Revoluția din Decembrie 1989, când „oamenii cu credință în Dumnezeu, profund nemulțumiți de abuzurile puterii, s-au adunat la Timișoara în jurul casei pastorului reformat Laszlo Tokes căruia i se făcea atunci o nedreptate, mult mai mică în raport cu dorința noastră legitimă de a ni se respecta credința și demnitatea”.
Pe 30 noiembrie este praznicul Sfântului Apostol Andrei, moment în care se organiza de obicei pelerinajul de la Peștera și Mânăstirea „Sfântul Apostol Andrei”.