Teodosie a uitat să mai facă și fapte bune. Arhiepiscopia Tomisului, codașa țării la acțiuni filantropice
Biserica Ortodoxă Română (BOR) deține o hartă interactivă pe care sunt trecute toate activitățile social filantropice ale instituției. Arhiepiscopia Tomisului, condusă de ÎPS Teodosie, apare cu doar două astfel de activități, în timp ce alte arhiepiscopii din țară au sute de proiecte sociale înregistrate.
Harta oficială a faptelor bune a BOR include toate mitropoliile și arhiepiscopiile din țară, cu filtre ce pot indica tipurile de activități, beneficiarii și serviciile.
În topul clasamentului este Arhiepiscopia Alba Iuliei cu 90 de activități social filantropice, urmată de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului cu 62, Arhiepiscopia Iașilor și Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, ambele cu 55.
Harta poate fi văzută și verificată AICI.
Pe ultimele locuri sunt Arhiepiscopia Râmnicului, cu 3 fapte bune și Arhiepiscopia Tomisulu, cu doar 2.
Cele două acțiuni sociale ale instituției conduse de ÎPS Teodosie Petrescu ce apar pe harta BOR sunt o cantină socială la Cumpăna și un şi un cabinet de asistenţă medicală pentru bătrâni la Medgidia.
Pe harta BOR, la județul Constanța, nu apar și faptele sociale ale unor preoți care nu au mai stat să aștepte mila Arhiepiscopiei Tomisului, ci s-au apucat singuri de treabă și au reușit să pună în aplicare adevărate activități filantropice.
Spre exemplu, preotul Viorel Dădârlad, din Amzacea, care a construit două cantine sociale pentru copiii nevoiași din două sate, nu apare pe harta BOR. Mare parte din investiţie a fost suportată din sponsorizări, donații și propriul buzunar. Aşa se face că în Amzacea, în prezent, de luni până vineri, 40 – 50 de copii primesc o masă caldă la prânz.
Preotul a decis să mai facă un pas şi să deschisă o cantină şi la General Scărişoreanu, chiar în curtea bisericii. Amenajată în fosta cancelarie parohială, de serviciile cantinei beneficiază aproximativ 16-17 persoane, copii, persoane cu dizabilităţi ori cu venituri mici sau fără venituri. În total, sunt disponibile 24 de locuri.
Între timp, ÎPS Teodosie s-a ocupat de „fapte bune“ în alte județe, pe meleagurile altor Arhiepiscopii. Reamintim că arhiepiscopul Tomisului a construit lângă Vatra Dornei, la Dorna Arini, un complex hotelier SPA, printr-o fundaţie şi trei firme în actele cărora figurează numele său.
Banii pentru ridicarea lăcaşului de cult au provenit din donaţii atât de generoase încât, începând cu anul 2003, afacerile mănăstirii s-au extins prin construirea unui hotel cu cinci etaje, a unui pavilion administrativ aferent hotelului, dar şi a altor spaţii, inclusiv prin achiziţionarea altor 20 de hectare de teren din împrejurimi. În 2010, printr-un act de schimb, mănăstirea din Dorna Arini i-a cedat lui ÎPS Teodosie un hotel, două case şi 19 hectare de teren. Măicuţele au rămas cu biserica, chiliile, clopotniţa şi jumătate de hectar de fâneaţă.
- arhiepiscopia tomisului
- BOR
- harta BOR
- IPS Teodosie
- preoti