Actualitate

Teodorovici, strâns cu ușa să returneze TAXA AUTO. Când își vor primii banii șoferii păgubiți

În urma amenințărilor venite de la Comisia Europeană, Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat că banii încasați vor fi rambursați „cât se poate de repede“. Termenul limită precizat de Teodorovici este de iunie 2019.

Scris de 
 pe data 
7 februarie, 2019

Termenul iniţial pentru restituirea taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, a taxei de poluare, a taxei pentru emisiile poluante şi a timbrului de mediu, era luna decembrie a anului trecut.

Guvernul a decis însă, extinderea termenului limită cu şase luni. Potrivit Ordonanţei de Guvern nr. 114/2018, noul termen este 30 iunie 2019, deşi Comisia Europeană a trimis un aviz prin care soma statul român să acţioneze rapid.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici face promisiuni mari pentru șoferi și spune că cei care au plătit taxa auto vor primi în curând înapoi banii.

Taxa auto este o obligaţie pe care statul român trebuie să şi-o onoreze, s-au luat banii oamenilor, de-a lungul timpului, nejustificat, şi sumele trebuie să fie rambursate. Am pus în legea bugetului unu termen mai larg, final de iunie 2019, dar o sa fie mai devreme”, promite Teodorovici. “Cum va fi bugetul, într-o săptămână sau două, imediat se fac deschiderile şi oamenii vor primi banii într-un timp cât mai scurt”, a explicat ministrul.

1,3 miliarde de lei au ajuns înapoi în conturile proprietarilor de vehicule care plătiseră cele patru taxe. 6,5 miliarde este suma restantă, pe care Guvernul trebuie să o restituie. În total, aproximativ 7 milioane de români au primit sau au de primit banii înapoi.

Comisia Europeană a solicitat rambursarea taxelor de înmatriculare a autoturismelor în următoarele două luni, considerând această taxă un abuz.

Mai mult, şi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a catalogat această taxă drept una care încalcă normele UE, referindu-se la articolul 110 din Tratatul de Funcţionare al UE: “Normale româneşti privind restituirea taxelor nu respectă nici principiile cooperării loiale, echivalenţei şi efectivităţii. Dacă România nu va lua măsuri în următoarele două luni, Comisia Europeană poate decide trimitea cazului în faţa Curţii de Justiţie a UE”, se arată în comicatului autorităţii europene.

 

Actualitate