Sănătate

Studiu: Programul dezechilibrat de somn crește riscul mortalității

Cercetătorii suedezi au arătat că pentru persoanele cu vârsta sub 65 de ani, timpul scurt dedicat somnului are un impact negativ asupra sănătății.

Scris de 
 pe data 
27 mai, 2018

Potrivit savanților, un număr dezechilibrat de ore de somn în timpul săptămânii poate duce la creşterea mortalităţii, chiar dacă somnul este recuperat în weekend.

Pentru a realiza studiul, cercetătorii au analizat chestionare complexe pe care le-au completat 50.000 de suedezi, ulterior, monitorizându-i timp de 13 ani, relatează Popular Science.

În urma monitorizării, savanții au observat anumite tipare care nu s-au dovedit a fi valabile și pentru participanţi de peste 65, odată cu înaintarea în vârstă, riscurile fiind din ce în ce mai mici.

Somnul de scurtă durată a fost asociat cu o mortalitate ridicată în rândul indivizilor cu vârste mai mici de 65 de ani”, au precizat cercetătorii în lucrarea publicată recent în Journal of Sleep Research.

De asemenea, savanții au descoperit că nu doar lipsa somnului are un impact negativ în cazul participanților tineri, ci și prezența lui pe perioade prea lungi, riscurile fiind corelate atât cu o durată de somn insuficientă (5 ore sau mai puţin), cât și cu o durată de somn mai mult decât satisfăcătoare (9 ore sau mai mult), teorie care nu se aplică persoanelor de peste 65 de ani.

 

Actualitate