Studiu: Organismul uman nu este făcut pentru ture de noapte
O echipă de cercetători canadieni a descoperit că genele care controlează procesele biologice importante sunt incapabile să se adapteze unui program diferit de funcționare.
Altfel spus, studiul, realizat de cercetători ai McGill University, în colaborare cu Douglas Mental Health University Institute (DMHUI), relevă faptul că organismului uman îi este foarte greu să se adapteze unui alt progam de somn și masă, dacă nu imposibil.
Potrivit cercetătorilor, chiar dacă oamenii își setează un alt ritm biologic, așa cum este în cazul persoanelor care lucrează noaptea, de cele mai mute ori, organismul nu se poate adapta și rămâne setat pe ritmul ceasului biologic obișnuit.
Studiul, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, scoate la iveală impactul negativ pe care îl poate avea o simulare de patru zile de muncă în schimbul de noapte asupra expresiei a 20.000 de gene, scrie Medical Xpress.
„Acum înţelegem mai bine schimbările la nivel molecular care au loc în corpul uman atunci când odihna şi mâncatul sunt sincronizate cu ceasul biologic. Spre exemplu, am găsit că expresia genelor asociate cu sistemul imunitar şi cu procesele metabolice nu s-au adaptat la noi comportamente”, a precizat Diane B. Boivin, director la Centre for Study and Treatment of Circadian Rhythms şi profesor la McGill University.
De asemenea, cercetătorii au scos în evidență faptul că expresia multora dintre genele existente variază pe parcursul zilei și al nopții, iar ritmul în care acestea funcționează este foarte important pentru reglarea proceselor fiziologice și chiar pentru comportamentul uman.
„Aproape 25% dintre gene şi-au pierdut ritmul biologic după ce voluntarii au fost expuşi unei simulări de muncă în tura de noapte. 73% nu s-au adaptat schimbului de noapte şi au rămas sincronizate cu ritmul normal. Mai puţin de 3% s-au adaptat la noul program”, a precizat Nicolas Cermakian, unul dintre cercetători.
Studiul a fost realizat pe un eșantion de opt voluntari, persoane adulte și sănătoase, de aceea, cercetătorii canadieni susțin că, pentru ca rezultatele să fie considerate general valabile, este necesară realizarea unui alt studiu, de o mai mare amploare.