Constanța

Stelian Ion: „Îi putem trimite acasă pe Făgădău și clica sa pesedistă”. Constanța, orașul lui „să se deie” – pomeni și gratuități

Stelian Ion, parlamentar  și candidatul USR-PLUS la Primăria Constanța, anunță că eforturile pentru coalizarea forțelor de drepta încep să se concretizare și că Făgădău ar putea pleca acasa din Primărie în toamnă.

Scris de 
 pe data 
8 iulie, 2020

Într-un interviu acordat Constanța de Azi, Stelian Ion vorbește despre Constanța, despre greșelile lui Făgădău și planurile pe care le are pentru a readuce orașul la strălucirea pe care o merită.

Principalele declarații:

  • Sunt candidatul USR PLUS pentru Primăria Constanța și rămân deschis discuțiilor despre o coaliție a forțelor de dreapta pentru alegerile locale din această toamnă.

  • Orașul trebuie să scape de sub administrația PSD-istă, care a sabotat orice șansă de dezvoltare a Constanței și a lăsat în urma ei numai jaf și dezastru

  • Odată realizată o coaliție din PNL-USR PLUS-PMP- alături de alte partide de dreapta, Decebal Făgădău va fi istorie. Și odată cu el toată această manieră dezastruoasă de administrare a orașului

  • Constănțenii trebuie să știe că sunt un om onest, dedicat, empatic și foarte hotărât. Sunt născut și crescut în Constanța. Ca primar, alături de echipa tânără și dinamică din jurul meu aș putea face infinit mai mult

  • Este impropriu spus administraţia Făgădău. Suntem în continuare în Republica Mazăre din care lipseşte doar actorul principal pe motiv de puşcărie. Făgădău n-a schimbat nimic.

  • Decebal Făgădău a fost total ineficient ca primar. Nu are propriile idei, nu are viziune, singurele lui proiecte pe care le-a pus în practică îi aparțin de fapt lui Mazăre.

  • Domnul Decebal Făgădău fuge de oameni, de constănțeni, ascunzându-se în biroul său de conțopist.

  • Constanța este un oraș murdar, prăfuit la propriu și la figurat. Îl voi curăța. Polarisul își bate joc de constănțeni pe bani foarte mulți, iar lucrul ăsta nu va mai fi tolerat de primărie.

– Candidatura dvs rămâne fermă la Primăria Constanța? 

Da, desigur. Nu mi-am anunţat în niciun moment retragerea, aşa cum se tot aruncă fumigene cu scopul clar de a demobiliza  electoratul care ne susţine.  Sunt candidatul USR PLUS pentru Primăria Constanța și rămân deschis discuțiilor despre o coaliție a forțelor de dreapta pentru alegerile locale din această toamnă.

– Cum avansează discuțiile și negocierile pentru coagularea dreptei împotriva PSD? 

Un prim pas important a fost făcut. Am organizat deja o conferință comună USR-PLUS-ANȚ în care ne-am exprimat clar hotărârea de a coagula forțele politice de dreapta pentru alegerile locale. Am avut și avem discuții cu PNL Constanța exact în aceeași idee. Le-am propus acestora încă din februarie să mergem în tandem: o formațiune să propună candidatul pentru președinția consiliului județean, iar cealaltă formațiune să propună candidatul pentru funcția de primar al Municipiului Constanța.

De asemenea, îi așteptăm și pe cei de la PMP să se alăture acestui proiect politic local. Suntem în discuţii și cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), cu Partidul Verde şi cu minorităţile. Țin foarte mult la acest proiect pentru că este evident pentru toată lumea că orașul trebuie să scape de sub administrația PSD-istă, care a sabotat orice șansă de dezvoltare a Constanței și a lăsat în urma ei numai jaf și dezastru.

– Știm foarte bine că acest sistem electoral cu un singur tur avantajează primarul în funcție! Poate fi bătut Decebal Făgădău? Și dacă da, cum?

Da, știu. Tocmai de aceea am susțin ideea acestui pol de dreapta la Constanța. Odată realizată o coaliție din PNL-USR PLUS-PMP- alături de alte partide de dreapta, Decebal Făgădău va fi istorie. Și odată cu el toată această manieră dezastruoasă de administrare a orașului. Îi putem trimite acasă pe Făgădău și clica sa pesedistă și într-o coaliție mai mică, dar va fi o luptă mai grea, cu riscuri mai mari. Cert este că ne vom bate cu toate forțele pentru a oferi Constanței o șansă reală de schimbare.

– Ce trebuie să știe constănțenii despre Stelian Ion, astfel încât să merite votul lor?

Constănțenii trebuie să știe că sunt un om onest, dedicat, empatic și foarte hotărât. Sunt născut și crescut în Constanța. Am studiat dreptul în București, după care am profesat ca avocat în Constanța începând cu anul 2002. În general, pot spune că am reușit în tot ce mi-am propus.

Mi-am făcut meseria de avocat în mod cinstit, cu implicare şi cu rezultate despre care pot vorbi alţi colegi avocaţi din Constanţa. Mi-am exercitat profesia cu conștiinciozitate, iar până în 2016 am reușit să îmi formez o clientelă proprie care să îmi asigure un venit decent. Odată ce-am intrat în parlament, m-am luptat timp de trei ani de zile în Comisia Juridică și în Comisia Iordache cu Nicolicea și Iordache şi în general cu PSD-ALDE-UDMR care ar fi vrut să facă praf justiţia din România pentru a-i scăpa de dosare pe Dragnea, Ghiță, Strutinsky și alți băieți deștepți.

Am fost unul dintre cei mai activi și vizibili parlamentari și la fel voi fi ca primar, un primar hiperactiv care va face curățenie şi va aduce prosperitate Constanţei. Fiind născut şi crescut aici, mă apasă problemele acestui oraş de ani buni. Sunt un ecologist convins, iar prin activitatea mea civică realizată în cadru Asociației Verde Urban am salvat mii de metri pătrați de spații verzi și am blocat unele proiecte de schimonosire a oraşului.  Ca primar, alături de echipa tânără și dinamică din jurul meu aș putea face infinit mai mult.

– Care au fost cele mai mari greșeli ale administrației Făgădău în acest mandat?

Înainte de toate, este impropriu spus administraţia Făgădău. Suntem în continuare în Republica Mazăre din care lipseşte doar actorul principal pe motiv de puşcărie. Făgădău n-a schimbat nimic. De la Mazăre şi Nicuşor Constantinescu a primit nu un sistem administrativ, ci un ghem de interese ale unor clici şi coterii pe care l-a păstrat intact.  Ai zice că e prizonierul lor, dacă n-ar fi unul dintre beneficiari. De 12 ani este viceprimar şi primar, lucrând permanent în slujba tripletei de puşcăriaşi. Nu l-am văzut pe domnul Decebal Făgădău opunându-se stilului de lucru al lui Mazăre. I-a ținut trena ani la rând. Apoi, devenind primar, a continuat aceeași politică de sluțire a orașului.

Decebal Făgădău a fost total ineficient ca primar. Nu are propriile idei, nu are viziune, singurele lui proiecte pe care le-a pus în practică îi aparțin de fapt lui Mazăre. Pe de altă parte, Făgădău a continuat opera lui Mazăre de multilare a orașului și de distrugere a spațiilor verzi, a dat autorizații de construire ilegale cu nemiluita, a blocat investițiile corecte, nu a realizat un plan urbanistic general și nici un registru al spațiilor verzi, nu a făcut demersuri suficiente pentru cadastrarea terenurilor din Constanța, nu a făcut demersurile necesare pentru recuperarea imobilelor retrocedate ilegal, nu a reușit să atragă fonduri europene la un nivel satisfăcător, s-a înconjurat de personaje primitive și incompetente, a fost arogant și a crezut că e mai capabil decât e în realitate, nu a primit niciun proiect bun venit de la opoziție, a neglijat turismul și Stațiunea Mamaia contribuind din plin la mutilarea ei, prin emiterea unor autorizații de construire pentru care este și cercetat penal.

Făgădău ne-a prezentat în campania electorală niște machete și niște simulări pe calculator. Proiecte fantasmagorice. Evident, nimic din ceea ce a promis nu s-a realizat.  A mințit tot timpul făcând zeci de promisiuni pe care nu și le-a onorat. În plus, îi reproșez domnului primar absența din spațiul public, inapetența sa pentru dezbateri deschise, concrete despre problemele orașului. Domnul Decebal Făgădău fuge de oameni, de constănțeni, ascunzându-se în biroul său de conțopist. Există în atitudinea domniei sale o autosuficiență pe care nu o înțeleg. Eu nu voi fi un astfel de primar.

– Cum ar fi trebuit să arate Constanța cu o administrație competentă în frunte? Vorbiți-ne despre programul dvs pentru Constanța! Cum se va transforma orașul? Care vor fi prioritățile?

Constanța este un oraș murdar, prăfuit la propriu și la figurat. Îl voi curăța. Polarisul își bate joc de constănțeni pe bani foarte mulți, iar lucrul ăsta nu va mai fi tolerat de primărie.

Constanța nu mai are spații verzi. Mazăre și Făgădău au reușit să le facă praf. Voi face două parcuri noi în primele luni de mandat și voi începe o campanie de reînverzire a Constanței fără precedent. Voi planta mii de copaci, voi crea noi alveole pe aliniamentele străzilor, voi înlocui arborii distruși de Făgădău prin operațiunile de ”toaletare”, voi reabilita Parcul Tăbăcărie și celelalte parcuri și le voi transforma în grădini publice.

Voi amenaja parcări supraterane în zonele rezidențiale pentru a rezolva o problemă stringentă a Constanței.

Mă voi zbate pentru a aduce investitori în Constanța și pentru a atrage fonduri europene cu cele mai bune echipe de specialiști

Voi trasa liniile generale de dezvoltare a Constanței pentru următorii 20 de ani, astfel încât să punem în valoare potențialul uriaș al Constanței. Voi aduce la Constanța un arhitect șef cu viziune, curajos care să imprime Constanței un stil propriu, care să se potrivească și cu poziția, dar și cu istoria sa. Așa cum se dezvoltă acum orașul își pierde încet încet identitatea.

Constanța este un oraș cu un potențial economic extraordinar, mult peste alte orașe din țară care s-au dezvoltat fulminant în ultimii anii (Oradea, Cluj, Iași, Brașov, Sibiu etc). Avem tot ceea ce ne trebuie pentru a construi la Constanța un pol al prosperității. Toate aceste componente trebuie interconectate, trebuie integrate unei viziuni coerente care să aducă beneficii vieții constănțenilor, investitorilor, dar și celor care ne vizitează orașul. Trebuie să ne fie drag să trăim în orașul nostru. Îl vrem verde, curat, viu, efervescent, organizat, luminos.

– Cât de departe este Constanța de Cluj, Oradea, Sibiu și dacă poate fi micșorat acest decalaj și cum?

Este departe. Decalajul poate fi recuperat, dar nu va fi ușor.  E nevoie, așa cum spuneam, de o viziune coerentă. Atragerea masivă de fonduri europene este una dintre soluții. Toate orașele amintite de dumneavoastră s-au folosit de această posibilitate și mare parte din realizari se datorează accesării fondurilor europene. Se pare că la Constanța nu există nici voința, dar nici competența necesare implementării unor proiecte de anvergură finanțate din fondurile europene. Totodată, atragerea de investiții noi reprezintă o condiție obligatorie pentru a ne putea dezvolta și a putea reduce acest decalaj, astfel încât să depășim orașele pe care le-ați menționat.

Ca dezvoltare şi aspect, Constanţa pare mai aproape de statele fostei URSS decât cele din Europa Centrală şi de Est. De 20 de ani, în oraşul şi judeţul Constanţa, s-a furat tot.  Iniţiativa privată a fost inhibată de şpăgi, de birocraţie şi de concurenţa neloială.

– Bugetul Constanței a fost alcătuit an de an având ca fundament dorința de a corda cât mai multe subvenții, locuințe în Henri Coandă, gratuități, cadouri, ajutoare, spuneți-le cum vreți, în detrimentul investițiilor și dezvoltării. Ce le spuneți acestor oameni care au fost învățați așa? Primarul Stelian Ion va continua această politică?

Nu vom lăsa pe nimeni în urmă și nu îi vom abandona pe cei aflați în suferință. Toți cei care se vor afla cu adevărat în nevoie vor fi ajutați. Dar vor exista criterii clare, vor exista priorități. Se va termina cu cadourile electorale. Nu-mi voi face o perpetuă campanie electorală oferind cadouri din banii constanțenilor, precum predecesorii mei. Vom investi în oameni și îi vom ajută să-și depășească nevoile, greutățile.

PSD a cultivat la Constanţa cultura politică parohială, adică a oamenilor care nu se implică în problemele obştii, lăsând totul la mâna unui tătuc. A cultivat totodată statul asistenţial, statul lui „să se deie” – pomeni, gratuităţi, un aparat de stat supradimensionat şi prin urmare risipitor – iar beneficiarii acestor politici au fost exploataţi şi minţiţi la fiecare rând de alegeri, că doar PSD-ul le poate asigura astfel de beneficii. Beneficii care, trebuie spus deschis, se obţin împovărându-i pe cei care se zbat să-şi muncească şi să facă afaceri cinstit. Le voi spune tuturor că doar printr-un efort comun putem ieși din marasmul ăsta. Un mediu privat efervescent, unde se fac bani adevăraţi, nu drenaţi artificial din bugetul local,  va putea face să avem un oraş civilizat, prosper şi va putea asigura bunăstare pentru toţi cetăţenii săi. Doar populiştii – adică nesimţiţii, mai abrupt spus – îţi pot spune că există alte reţete în afară de cea care presupune piaţă liberă, muncă şi ordine în administraţie.

– Există greșeli ale administrației Făgădău care mai pot fi îndreptate? Care ar fi acestea și cum o veți face?

Înainte de toate, Făgădău nu se zbate să recupereze terenurile retrocedate ilegal, iar pentru mine aceasta va fi o prioritate.

Pe de altă parte, ceea ce s-a construit până acum, haotic și inestetic va rămâne o cicatrice adâncă pe obrazul acestui oraș. Numai un bombardament ar mai putea rade zecile, sutele de clădiri ridicare haotic în Constanța. Nu ne putem dori așa ceva nici măcar în glumă… Dar este important să cosmetizăm aceste cicatrice, lucru care poate  fi realizat prin mult spațiu verde, prin culoare, lumină și curățenie. Iar pe viitor toate clădirile și toate cartierele rezidențiale sau de afaceri pe care le vom aproba se vor încadra într-o viziune coerentă, astfel încât să dezvoltăm un oraș frumos, aerisit, îngrijit și pe deplin funcțional.

Voi avea o altă abordare decât Făgădău. Voi coborî din birou direct în stradă, în piețe, voi merge din când în când cu blicicleta sau cu mijloacele de transport în comun, voi merge în teren pe șantierele Constanței pentru a vedea cu ochii mei care sunt problemele și pentru a intra în contact direct cu constănțenii, îi voi consulta pe aceștia înainte de a lua unele decizii importante care le va influența viața.

În rest, nu voi fi arogant, mă voi înconjura întotdeauna de oameni capabili, onești, mai bine pregătiți decât mine, fiecare pe specialitatea sa, și îi voi îndepărta pe lingușitori, pe profitori și pe leneși. Da, putem și chiar suntem obligați să învățăm din greșelile lui Făgădău.

 

Actualitate