Spitalele din UE cer bani în avans pentru a prelua pacienții români. Statul român este recunoscut ca… „țepar”
Tânărul din Piatra Neamț care a suferit arsuri grave în urma unei explozii a putut fi transferat la un spital de specialitate din Belgia doar după ce statul român a plătit un avans de 15.000 de euro și alți 28.000 de euro restanțe pentru alți pacienți români cărora autoritățile de la București „au uitat” să le achite spitalizarea.
Deși viața tânărului atârna de fiecare secundă, belgienii au refuzat să facă transferul până nu au văzut banii în cont, invocând faptul că, mai pe românește, statul român le-a tras țeapă cu alți pacienți.
Povestea acestui transfer a fost dezvăluită de deputatul PNL Pavel Popescu, cel care i-a găsit un loc în spitalul belgian tânărului rănit și s-a ocupat de formalități împreună cu ministrul Sănătății, Sorina Pintea.
„Am primit un email de la Serge, dar și un mesaj pe telefon în care îmi spune: Pacientul nu poate fi acceptat din cauză că plățile pentru cei doi mineri pe care îi transferasem în luna iulie nu au fost făcute. Directorul spitalului, dorea astfel un avans de 15.000 de euro. Se încearcă varianta unei scrisori de garanție din partea MS cum că plată se va face. Nu este acceptată tocmai pentru că, și pentru cei doi pacienți din iulie, o astfel de scrisoare a fost trimisă, dar plățile nu au fost primite. Deci, nu mai aveam credibilitate. Stabilim că dimineață la 08:30 se face plată celor 15.000 de euro avans pentru pacient.
După eforturi îndelungate ale Sorinei Pintea, se face o plată în jurul orei 10:30. Imediat îl sun pe directorul spitalului din Charleroi care îmi spune că fiind zi de sărbătoare, nu poate verifica plățile. Mai mult, îmi spune că nu poate accepta pacientul decât după efectuarea plăților și pentru cei doi mineri transferați în iulie (28.000 de euro). Îl rog din suflet să facă o excepție dar îmi spune că nu mai poate avea încredere în statul român. O informez pe Sorina Pintea. Începe un calvar birocratic între Casa de Asigurări de Sănătate și Casa de Pensii care nu putea decide dacă poate face plata deoarece în cazul celor doi mineri, Casa de Pensii ar fi trebuit să o facă, fiind considerat accident de muncă”, povestește pe pagina sa de facebook Pavel Popescu.
Vineri, 2 noiembrie, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat că ea nu are datorii către Belgia, costurile pentru spitalizarea celor doi mineri căzând în sarcina Casei de Pensii deoarece a fost vorba de un accident de muncă.
„În urma verificărilor efectuate în cazul celor doi pacienţi arşi, trimişi în vară la tratament în Belgia, s-a ajuns la concluzia că este vorba de un accident de muncă. Menţionăm că în conformitate cu legislaţia română în vigoare costurile tratamentelor medicale necesare ca urmare a accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale nu sunt acoperite de asigurarea socială de sănătate, ci de asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale.
La ora actuală, România nu are datorii faţă de Belgia pentru serviciile medicale acordate cetăţenilor români pe teritoriul acestui stat. Ultimele facturi transmise de partea belgiană către CNAS sunt cele aferente semestrului II al anului 2017. Conform regulamentelor europene, facturile se pot achita în termen de 18 luni de la momentul primirii la CNAS, însă aceste plăţi au fost efectuate până acum de partea română într-un interval mai scurt, de circa 12 luni, ceea ce a condus la o relaţie bună cu partea belgiană”, au transmis reprezentanţii CNAS.
- Sorina Pintea
- spital