SONDAJ. Doi din trei refugiaţi ucraineni din România nu plătesc pentru o locuință. Situația din celelalte țări UE
Un sondaj al Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA) arată că doi din trei refugiați ucraineni din România nu plătesc pentru o locuință. Cu toate acestea, situația diferă în alte țări UE. Spre exemplu, în Estonia, 65% dintre refugiați au plătit integral pentru o locuință.
Raportul FRA, intitulat „Fleeing Ukraine”, prezintă mărturiile directe a aproximativ 14.500 de refugiaţi ucraineni și s-au stabilit în UE. Sondajul arată că există încă dificultăți practice pentru refugiații din Ucraina, cum ar fi limba, locuința, educația, locul de muncă, costul vieții și sănătatea.
Deşi 1 din 3 ucraineni simte acum că face parte din comunitatea ţării gazdă, acelaşi număr de persoane ar dori să se întoarcă în Ucraina. Aproape jumătate (49%) dintre respondenţii care locuiesc în România doresc să se întoarcă în Ucraina, ceea ce reprezintă cea mai mare rată din sondaj (media fiind de 35%).
Necunoaşterea limbii ţării gazdă este principalul motiv pentru care aceste persoane renunţă la educaţie, nu muncesc sau nu fac demersuri pentru a beneficia de asistenţă medicală.
În toate ţările participante la sondaj, doar 10% dintre respondenţi vorbeau bine, perfect sau la nivelul limbii materne. Un sfert dintre respondenţi (25 %) nu vorbeau deloc limba respectivă. Această proporţie a ajuns la 65% în Estonia, 58% în România şi 57% în Ungaria. În Polonia a fost de numai 12%, iar în Cehia şi Slovacia, de 18%.
Două treimi dintre respondenţii din România (65%) stăteau într-o locuinţă fără să plătească (cea mai mare rată dintre ţările participante la sondaj), în comparaţie cu o medie de 35%. În Italia, 58%, iar în Slovacia 53% din respondenţi nu au plătit pentru locuinţă. Majoritatea celor ajunşi în România (72%) au stat în locuinţe private, ceea ce reprezintă cea mai mare rată din sondaj.
Sondajul arată că doar 33% au un loc de muncă remunerat, iar 33% din femei nu lucrează, deoarece trebuie să aibă grijă de copii sau de rudele în vârstă sau bolnave. 48% afirmă că noul lor loc de muncă este sub nivelul lor de studii, iar 30% declară că au fost exploataţi la locul de muncă. Totodată, 79% se confruntă cu dificultăţi în a face faţă cheltuielilor de zi cu zi.
În România, 25% dintre femei şi 38% dintre bărbaţi aveau un loc de muncă remunerat la momentul sondajului. În cazul femeilor, aceasta a fost una dintre cele mai scăzute rate din sondaj.
De la sosirea lor în ţara gazdă, 49% din refugiaţii ucraineni se simt trişti şi deprimaţi, mai relevă sondajul. De asemenea, 49% din copiii de vârstă mică au tulburări de somn şi/sau de concentrare.
Proporţia subiecţilor care au căutat şi au primit sprijin medical sau psihologic a fost mai mică în Cehia (68%) şi Spania (69%). În schimb, în România şi Ungaria, proporţia a fost mult mai mare (ambele 88%).
Sondajul s-a desfăşurat în perioada august-septembrie 2022 în cele zece ţări din UE care găzduiesc un număr mare de persoane aflate sub protecţie temporară: Bulgaria, Cehia, Estonia, Germania, Italia, Polonia, România, Slovacia, Spania şi Ungaria.
Citește și:
- Caz umanitar la Constanța! O familie de ucrainieni are nevoie urgentă de roți de iarnă pentru Lexus
- VIDEO / Coloană de blindate ruse, prinse în ambuscadă. Tancuri aruncate zeci de metri în aer de explozie
- Ucraina impune sancțiuni împotriva Dianei Șoșoacă. Senatoarea inițiase un proiect pentru ca România să anexeze teritorii din statul vecin
- razboi Ucriana
- refugiati Ucraina
- Ucraina