Solidaritatea la români. Jecmăneală cu măști de hârtie la 300 lei, iar medicii cer sporuri de 85% la salariu
Este foarte simplu, zilele acestea, să ne facem o idee despre cum ne solidarizăm noi ca popor în fața unei greutăți, așa cum este cea a coronavirusului. Trebuie doar să ne uităm la modul în care reacționează cetățenii și agenții economici, deopotrivă.
Cele mai eficiente intrumente în lupta împotriva răspândirii virusului COVID-19 sunt cele ce țin de uzul personal al fiecăruia: o mască chirurgicală, dezinfectanți pentru mâini, soluții dezinfectante pentru uz casnic. Dacă în Italia sau Germania spre exemplu aceste materiale au fost puse la dispoziția cetățenilor, în cele mai multe cazuri, în mod gratuit sau la prețuri de producție, prin solidarizarea oamenilor și a agenților economici, în România toți încearcă să se îmbogățească de pe urma coronavirusului, profitând de teama oamenilor.
Primul pas a fost făcut de agenții economici mari din domeniul furnizării materialelor sanitare, care au ascuns de statul român toate cantitățile de dezinfectanți medicali pentru spitale. Lucru sesizat și de Raed Arafat, care s-a declarat scandalizat cum tone de dezinfectanți, pe care statul român le rezervase pentru achiziționare, s-au evaporat într-o singură noapte. „Ieri (duminică n.red.) era o cantitate mare de dezinfectanţi, în cursul nopţii a dispărut toată cantitatea, zeci de tone, până am dat noi răspunsul. Aşteptăm să vedem cam cât putem lua din stocul existent”, a declarat Raed Arafat.
Mutarea oamenilor deștepți e simplă: au refuzat să vândă autorităților și românilor materiale sanitare când criza nu era deja instalată, tocmai pentru a provoca ei o criză și a crește prețurile nejustificat. Iar autoritățile, bineîneles, dorm dacă nu cumva sunt și complice.
Așa s-a ajuns ca în farmacii, magazine sau cabinete medicale să nu mai existe la vânzare măști și soluții de dezinfectat. În schimb, toți comercianții de profil s-au mutat pe platforme de vânzări on-line, unde un set de 50 de măști, care acum o lună costa 15 lei, acum se vinde cu 300 lei. Bineînțeles, măștile de hârtie care se vindeau în farmacii cu 20 de bani, acum sunt comercializate pe OLX sau pe emag cu prețuri ce nu scad sub 5 lei, de 25 de ori mai mult. De asemenea, gelurile dezinfectante se vând la prețuri de 2-3 ori mai mari. Toate acestea în condițiile în care în România nu există încă o explozie a cazurilor de coronavirus.
În același timp, în Italia, putem vedea o adevărată lecție de solidaritate. Adriana, o româncă stabilită în zona Roma, care deține un Centru de materiale sanitare și ortopedice, se luptă pentru a aproviziona românii și populația din zonă cu măști, dezinfectanți și mănuși chirurgicale fără alte pretenții materiale.
În Italia, Germania și Spania, spitalele sunt pline de medici și asistenți medicali voluntari, care s-au mobilizat pentru a da o mână de ajutor în sistemul public, depășit de numărul ridicat al cazurilor de infectări. În România, după confirmarea a 20 de cazuri de coronavirus, cel mai mare sindicat din sănătate, Sanitas, a trimis ieri o notificare publică Guvernului cerând acordarea de sporuri cuprinse între 55 și 85% pentru personalul medical care lucrează cu suspecții și bolnavii de coronavirus. Nu pentru că acest personal medical nu ar avea salarii mari, ci pentru că, nu-i așa, e mai mare păcatul să treacă o asemenea nenorocire pe lângă tine și să nu faci și tu un ban cinstit din suferința altuia.
- coronavirus
- eMag