Eveniment

Șoferii beți care ucid la volan vor primi pedepse triplate, iar cei care doar au alcoolemie peste limită – permis suspendat până la 10 ani

Șoferii beți fac anual sute de victime pe străzile din România. Legislația permisivă, lipsa echipajelor poliției rutiere din stradă și indulgența magistraților au încurajat acest fenomen ce pare scăpat de sub control. Fiecare șofer beat la volan este un potențial criminal ce, mai devreme sau mai târziu, va lovi crunt, nenorocind familii, lăsând copii orfani sau părinți fără copii.

Scris de 
 pe data 
16 ianuarie, 2019

O inițiativă legislativă vine însă să facă ordine printre șoferii care urcă beți la volan.28 de deputați și senatori, de la toate partidele politice (pare a fi un consens pe acest subiect) au depus la Camera Deputaților un proiect care pedepsește drastic alcoolul la volan.

Potrivit proiectului, unui șofer prins băut la volan în limitele contravenției i se va suspenda dreptul de a conduce timp de 90 de zile sau i se va restricționa dreptul de a conduce timp de 6 luni. Restricționarea nu este însă tot una cu suspendarea dreptului de a conduce. Restricționarea înseamnă că șoferul în cauză nu poate conduce în această perioadă decât autovehicule dotate cu sistem „alcool-stop”, ce face imposibilă pornirea motorului dacă se semnalează prezența alcoolului în aerul expirat de șofer. Încălcarea acestei restricții se pedepsește cu până la 3 ani de închisoare.

Un șofer care recidivează cu alcool la volan într-un termen de  6 luni de la restituirea permisului de conducere, suspendarea permisului i se va prelungi cu încă 30 de zile (peste cele 90), iar restricționarea dreptului de a conduce se va mări de la 6 la 8 luni. Polițistul constatator optează ce măsură i se aplică șoferului surprins băut la volan.

Un alt proiect de lege propus de deputatul Tudor Ciuhodaru prevede dublarea și chiar triplarea pedepselor cu închisoarea pentru accident cu victime produs la alcoolemie penală sau după consum de stupefiante. De asemenea, acesta cere majorarea duratei de suspendare a permisului la 5-10 ani pentru alcoolemie penală şi la 6 luni-1 an pentru cea contravenţională, precum și majorararea la 10 ani a duratei de suspendare în cazul recidivei făcute în primii cinci ani de la restituirea permisului. Totodată, legea prevede imposibilitatea reducerii sau aplicării cu suspendare a sancţiunilor date celor ce conduc după ce au consumat alcool sau droguri.

„În fiecare oră un șofer băut a fost tras pe dreapta. Vreau toleranţă zero pentru consumul de alcool la volan. Proiectul pe care l-am depus în parlament prevede ani grei de puşcărie, fără posibilitatea supendării sau reducerii pentru cei ce ne ucid în trafic. Polițiștii au ridicat zeci de permise. Unul din cinci pentru consumul de alcool. Și asta doar în aceste zile de început de an. Până când proiectul meu de lege nu e adoptat nici pe trotuar nu mai suntem în siguranţă.

Măsurile legislative pe care le-am propus sunt uşor de pus în practica, nu presupun niciun efort bugetar şi sunt extrem de eficiente. Măsurile de înăsprire a legislatiei rutiere au dus la scăderea cu 30-50% a numărului de evenimente rutiere soldate cu morţi şi răniţi în ţări precum Portugalia, Franta, Anglia, Luxemburg şi Olanda. Vă reamintesc doar că alcoolul vă afecteaza viteza de reacţie, judecata şi simţul orientării şi va face mai vulnerabil la accidente”, a scris  deputatul Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.

 

 

Actualitate