Administraţie

Șoc în administrație! Județele sărace s-ar putea comasa, iar comunele cu sub 1.500 locuitori vor fi desființate

primarie sediu

O inițiativă legislativă ar putea revoluția întregul sistem administrativ public local din România.

Scris de 
 pe data 
14 februarie, 2018

Deputatul liberal Victor Paul Dobre propune ca toate comunele cu o populație mai mică de 1.500 locuitori să se desființeze, iar județele sărace să se comaseze.

Este un proiect al meu pe care l-am discutat la nivelul conducerii, dar nu avem încă o poziție oficială. Consider că actuala administrație publică, centrală și locală, și-a trăit traiul, și-a mâncat mălaiul. Este o administrație pe care a creat-o regimul comunist la jumătatea anilor ’60 și, din păcate, nu a fost schimbată în cele aproape trei decenii de la Revoluție. Cred că există și o motivare politică.

Actuala administrație avantajează PSD, care a mai pierdut alegeri parlamentare, prezidențiale, dar și-a păstrat structurile de conducere, în special la nivel teritorial. În esență, propun desființarea tuturor structurilor administrativ – teritoriale sub 1.500 de locuitori. Nu se justifică și nu pot susține funcționarea unei comune. Asta ar însemna o reducere cu 12 – 14% a numărului de UAT. În al doilea rând, propun comasarea unor județe. Putem să reducem ușor într-o primă etapă cel puțin vreo 15 județe, care nu se justifică nici ca populație, nici ca Produs Intern Brut și nici nu au capacitate de dezvoltare”, a declarat vicepreședintele PNL Victor Paul Dobre.

Parlamentarul liberal a mai precizat că trebuie avut în vedere ca în jurul marilor orașe să se dezvolte comunități pentru aplicarea de mari proiecte, fără a desființa așezările mici.

„În altă ordine de idei, trebuie o reformă a administrației publice centrale, astfel încât să avem un Guvern cu maxim 15 ministere. România are aproape 250 de secretari de stat și subsecretari, cum nu cred că există în jumătate de Europă. Nu cred că ar trebui să fie mai mult de 80, cu totul.

La nivelul fiecărui județ nu are trebui să fie 50 de servicii deconcentrate, maxim 25. Bineînțeles, trebuie păstrate instituții importante, cum sunt Poliția, ISU sau Jandarmeria. Mai este și o variantă în care o bună parte din atribuțiile unor deconcentrate să fie alocate consiliilor județene, care să aibă o greutate mai mare“, a conchis deputatul Victor Paul Dobre.

 

Actualitate