Constanța

Situație catastrofală la Constanța. Liste de așteptare de 600 persoane pentru testarea COVID, ambulanța vine în 6 zile

Situație catastrofală la Constanța. Medicii de familie sunt disperați: mor oamenii în casă, se sufocă și nu îi poate ajuta nimeni deoarece sistemul e în colaps.

Scris de 
 pe data 
21 noiembrie, 2020

Sunt liste de așteptare la testate pentru COVID19 de cel puțin 600 de persoane, durează cel puțin 6-7 zile până echipa de testare ajunge la pacient, de multe ori prea târziu: pacientul ori e vindecat, ori ajunge într-o stare foarte gravă.

Sistemul sanitar constănțean în ceea ce privește testarea, diagnosticarea și tratarea pacienților infectați co coronavirus este la pământ, aproape nefuncțional.

O spun pacienții și medicii de familie, dar nu oricum, ci ca un strigăt disperat de ajutor. Pacienții care prezintă simptome de coronavirus nu mai pot fi testați în timp util deoarece capacitatea de testare este copleșită de numărul de solicitare, dar și de unele decizii inexplicabil de proaste ale autorităților. Spitalul de Boli Infecțioase nu mai face teste pacienților care manifestă simptome, ci oamenii sunt puși să solicite prin 112 echipaj SAJ de testare. Această procedură a îngreunat foarte mult timpul de reacție, ceea ce a dus la formarea unor liste de așteptare de cel puțin 600 de persoane.

În momentul de față, un pacient care prezintă simptome de COVID, indiferent de severitatea lor, trebuie să aștepte cel puțin 6-7 zile până vine un echipaj să îl testeze.

Medicii de familie spun că autoritățile sanitare sunt depășite de situație.

„Ne mor pacienții în casă, se sufocă și nu pot fi ajutați fiindcă cei de pe ambulanță nu fac față. Sunăm și noi la 112, le spunem că avem bolnavi în stare gravă, dar ne spun că nu au ce să facă. Să le dăm noi tratament, medicii de familie, că vor ajunge și ei, nu știu când, peste 5-6 zile. Le prescriem tratamentul fără a avea confirmarea virusului, iar dacă starea lor se agravează cei de la spital refuză să îi interneze în lipsa testului covid. E un cerc vicios al neputinței”, ne povestește un medic de familie care a dorit să nu îi dezvăluim identitatea.

De multe ori, când sosește echipajul de testate de pe ambulanță, pacientul nu mai are deja simptome și atunci refuză testarea, care l-ar aduce în situația de a mai sta încă 2 săptămâni în plus în izolare, conform legii. Vine luna decembrie, cine și-ar dori să stea în izolare acasă deși boala i-a trecut. „Problema cea mare este însă că avem pacienți care au simptome clare de COVID și care profită că nu au fost încă testați, confirmați și izolați pentru a-și rezolva problemele urgente. Merg la FISC, la bănci, caută să își rezolve problemele de la muncă fiindcă știu că odată confirmați vor sta în izolare 2 săptămâni. Ceea ce mi se pare cel mai periculos”, spune același medic de familie.

Actualitate