SGP-iștii, atacați de ofițerii în rezervă pentru că au pensii militare. „Ei uită cu s-au pensionat la 38 de ani și au încasat 1,5 miliarde de lei compensații”
Indignare mare printre ofițerii rezerviști care au aflat că SGP-iștii, datorită unei legi a LMP, primesc pensie militară.
Ei, care au fost colonei, nu pot accepta ca cei aflați la baza ierarhiei militare să aibă asemenea drepturi. Bineînțeles, aceștia sunt acei ofițeri care zeci de ani și-au bătut joc la propriu de soldați.
Nemulțumirea rezerviștilor este legată de faptul că sunt gradați profesioniști care au pensie mai mari decât ei. Aceștia susțin că sunt SGP-iști care încasează pensie militară de 3200 lei, în timp ce colonei din vechea gardă au un venit de 2.300.
Ce nu spune domnul colonel este că a ieșit la pensie la cere cu L-164, la vârsta de 36-40 de ani, și a încasat la vremea aceea aproximativ 1 miliard și jumătate de lei, bani vechi, ca salarii compensatorii. Subofițeri și maiștri militari s-au pensionat tot în acea perioadă la vârste similare și au primit aproximativ 600 milioane lei vechi. Despre asta nu vorbesc rezerviștii care acum atacă soldații și gradații profesioniști pentru că au pensie militară.
În al doilea rând, SGP-iștii nu au pensie militară de 3200 lei, ci venitul acestora, după o viață întreagă în armată, este până în 2400-2500 lei, potrivit Casei Sectoriale de Pensii.
În spatele acestor atacuri stă însă disperarea cu care rezerviștii ieșiți prin L-164 încearcă să-și actualizeze pensiile cu nivelul celor care ies astăzi din sistem. Mai exact, un colonel ieșit la pensie la 38-40 de ani, cu compensații de 1,5 miliarde de lei, vrea să beneficieze și el de de pensie de 8-10.000 lei, cât are un colonel ieșit astăzi la pensie. Este vorba despre proiectul de OUG de modificare și completare a Legii223/2015, susținută de gl.lt.(r) Neculai Bărhăleanu, președintele FORUM.
- armata
- Liga Militarilor Profesioniști