Sfaturi pentru începerea grădiniței. Cum faci mai ușoară adaptarea copilului
Dacă cel mic a crescut și este cazul să îl introduci în colectivitate trebuie să știi că adaptarea lui la noua viață nu va fi simplă, de aceea este importat să afli cum poți ușura această trecere.
Potrivit qbebe.ro, sunt multe aspecte de care poți ține cont pe parcursul primelor săptămâni de grădiniță, astfel încât cel mic să se simtă în siguranță și să considere normală și atractivă această primă ruptură de părinți.
În primul rând trebuie să stabilești încă de la început ce fel de program va urma copilul, astfel încât, fie că alegi un program scurt, mediu sau prelungit, micuțul să se obișnuiască în timp cu ritmul stabilit și să își dea seama că mersul la grădiniță nu este un lucru obțional sau ocazional ci unul necesar.
Totodată, este important să nu îți exprimi teama față de această etapă, întrucât fricile tale vor fi transferate involuntar copilului. Pentru a-ți diminua temerile, discută cu viitoarea educatoare pentru a te asigura că cel mic este pe mâini bune.
Nu insista asupra unor lucruri irelevante încă din prima zi, cu timpul copilul se va obișnui cu noile condiții.Astfel, nu uita că cel mic nu trebuie să mănânce tot încă din primele zile, la fel cum nu trebuie neapărat să își facă prieteni imediat. Cei mici, asemenea adulților, au nevoie să parcurgă anumite etape de adaptare, dar nu-ți face griji, toate aceste lucruri se vor întâmpla mai repede de cât crezi.
Dacă cel mic îți cere să ia jucăria preferată la școală, nu ezita să i-o dai, această nouă etapă este foarte dificilă pentru el, motiv pentru care poate fi temător și nesigur. Mai mult, i-ai putea sugera acest lucru, întrucât acest mic truc va face mai ușoară trecerea orelor petrecute la grădiniță, distrăgându-i atenția.
Nu îl bulversa cu fotografiile din prima zi, chiar dacă îți face plăcere, amintește-ți că pentru el despărțirea nu este ușoară, deci nu este cazul să tratezi această zi ca pe un evenment uriaș. În plus, vei avea șansa să-l fotografiezi la numeroasele evenimente care se vor derula pe parcursul anului.
Un alt aspect important privind despărțirea de copil este acea a-ți lua mereu la revedere. Chiar dacă cel mic plânge, zâmbește-i asigurându-l că totul este în regulă. De asemenea, este important ca în timpul petrecut acasă să îi acorzi o atenție sporită și să eviți unele activități extrașcolare, pentru că cel mic se va simți copleșit.
Copilul are nevoie de siguranță și de un program constant, de aceea este indicat să îi oferi încrederea că îl vei lua acasă în fiecare zi atunci când termini programul de la serviciu. Poți începe prin a-l lua mult mai devreme în primele zile, însă apoi poți crește intervalul orelor petrecute la grădiniță cu o jumătate de oră, apoi o oră și așa mai departe, până când ajungi la totalul orelor programului pe care cel mic îl are stabilit. În acest mod, copilul va învăța să se poziționeze față de activitățile de la grădiniță, astfel încât, în cazul programului scut, cel mic va ști că vei veni după el imediat după masa de prânz, iar în cazul programului prelungit, acesta va învăța că, după ce se trezește, se va mai juca o vreme, iar apoi vei veni să îl iei acasă.
După primul weekend petrecut acasă, este posibil ca cel mic să refuze mult mai aprig mersul la grădiniță, de aceea este important să pregătiți împreună hainele și lucrurile: tu pentru serviciu, el pentru grădiniță, astfel încât să înțeleagă că acest program este permanent și de lungă durată. Poți folosi, de asemenea, recompense pentru purtarea bună la grădiniță precum o plimbare în parc sau vizionarea unui episod din desenul preferat.
Dacă nici după două săptămâni cel mic nu povestește ce se întâmplă la grădiniță, nu este un motiv de îngrijorare, pentru că unii copii sunt mai timizi și au nevoie de o perioadă mai mare de integrare în grup. În cazul în care copilul tău se încadrează în această categorie, îi poți urmări reacțiile sau discuțiile pe care le poartă cu jucăriile în timp ce se joacă, această metodă ajutându-te să înțelegi mai bine modul în care copilul tău face față situațiilor de la grădiniță.
Nu în ultimul rând, este important să îi spui copilului cât de mult îl iubești, cât de mult îți lipsește atunci când este la grădiniță, precum și cât este de important pentru tine. Aceste lucruri îl vor ajuta să învingă teama că a fost abandonat și că părinții nu îl mai iubesc.
- copii
- gradinita
- mamici
- mamici constantene