Senatul a aprobat. Mamele cu cel puțin trei copii se vor pensiona mult mai repede. Care sunt condițiile pentru „mamele eroine”
Senatul a aprobat, zilele trecute, noua lege a pensiilor din sistemul public, urmând ca actul normativ să meargă la Camera Deputaților pentru votul final. Însă, potrivit cutumei parlamentare, sunt șanse aproape infime ca ceva să se mai modifice în această lege.
Lege adoptată de senatori introduce noutăți precum recalcularea pensiilor, includerea studiilor de masterat și doctorat în vechimea de muncă și reducerea vârstei de pensionare a femeilor care au mai mult de trei copii.
Astfel, potrivit proiectului de lege, mamele cu mai mulți copii vor putea să iasă mai repede la pensie. Concret, la cererea acestora, mamele cu trei copii vor putea ieși la pensie cu doi ani mai devreme pentru fiecare copil. Astfel, aceste mame vor putea ieși la pensie cu șase ani mai devreme decât în mod normal, informează avocatnet.ro.
Pentru a putea beneficia de această reducere a vârstei de pensionare, mamele cu peste trei copii vor trebui să se implice activ în creșterea copiilor până când aceștia împlinesc vârsta de 16 ani și să îndeplinească și condiția stagiului minim de cotizare.
Proiectul legislativ prevede o reducere suplimentară a vârstei de pensionare, ce se aplică mamelor începând cu al patrulea copil. Mai precis, vor putea ieși la pensie mai devreme cu câte un an pentru fiecare al patrulea copil. Spre exemplu, o mamă cu patru copii va putea ieși la pensie cu șapte ani mai devreme, iar una cu cinci copii se va bucura de o reducere a vârstei de pensionare cu opt ani.
Potrivit documentului, vârsta standard de pensionare pentru femei va fi de 63 de ani, iar stagiul minim de cotizare de 15 ani. Perioadele în care mama s-a aflat în concediu pentru creșterea copilului se consideră perioade asimilate, adică perioade în care aceasta nu a contribuit la sistemul de asigurări sociale, dar care sunt considerate vechime în muncă.
În condițiile amintite mai sus, după ce actul normativ va intra în vigoare, o mamă cu trei copii va putea ieși la pensie mai devreme cu șase ani, dar doar după ce a cotizat la sistemul de pensii timp de cel puțin nouă ani, adică stagiul minim de cotizare de 15 ani din care se scade perioada de șase ani în care mama s-a aflat în concediul de creștere a copilului.
Sursa: avocatnet.ro