Ședință cu cântec la Consiliul Local Constanța. Liberalii nu au votat bugetul
Pentru că, o ședință de Consiliu Local fără scandal e ca o nuntă fără lăutari, aleșii Constanței au simțit nevoia să se certe în momentul în care au fost puși în situația de a dezbate și vota bugetul municipiului pe anul 2018. S-a întâmplat în timpul ședinței de joi, 15 februarie.
Chiar înainte ca proiectul de buget să fie supus la vot, liberalii au intevenit și au anunțat că nu vor vota pentru aprobarea proiectului. Ei au explicat că bugetul, în forma propusă, este unul de „subzistență, nu de dezvoltare” și că „blochează Constanța de la fluxurile financiare din București”.
În replică, primarul Decebal Făgădău, a spus că nu a primit niciun fel de propunere sau amendament la din partea PNL, pentru acest proiect. „Proiectul a fost supus dezbaterii publice, am asistat la aceleași declarații politice ale unor oameni care se pricep la toate, dar nimeni nu a venit măcar cu o propunere concretă. Și nu știu cum puteți vota împotriva unui proiect câtă vreme nu ați făcut nici măcar cu o propunere timp de două luni. Nu e bun proiectul nostru, dar nici nu ați venit cu o soluție.
Una peste alta, este un buget care conferă municipiului Constanța stabilitate și predictibilitate și care privește către tineri și către viitor”, a spus Făgădău. După râca de rigoare între Putere și Opoziție, hotărârea a trecut cu 16 voturi „pentru“, 5 voturi „împotrivă“ și o abținere.
Investițiile Constanței în 2018
Amintim că, printre investițiile prevăzute pentru anul 2018 sunt prevăzute mai multe se numără achiziționarea de autobuze Euro 6 pentru viitoarea companie de transport care va lua locul RATC, finalizarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a Pasajului Cumpenei, cum este denumit în actele oficiale Podul de la Butelii și co-finanțarea de 13 milioane de lei pentru construirea Sălii Polivalente de 5.000 de locuri din zona Badea Cârțan.
Printre proiectele începute în trecut ce vor fi continuate în 2017 se numără cel privind finalizarea reabilitării parcului Arheologic, investiție pentru care s-au alocat anul acesta peste 5 milioane de lei. Totodată, la fel ca în 2017, municipalitatea intenționează în 2018 să demareze lucrările de amenajare și reamenajare a locurilor de joacă din oraș, să amenajeze spațiul public din zona Teatrului de Operă și să demareze studiile premergătoare amenajării unei piste de biciclete în jurul Lacului Tăbăcărie.
Pe lângă noile proiecte, în 2017 vor continua programele multianuale, cum sunt reabilitarea tramei stradale, modernizarea infrastructurii, un amplu program de plantări de arbori și material dendrologic, asigurarea serviciului de dezinsecție și deratizare și achiziția și montarea de mobilier urban (coșuri de gunoi, bănci de odihnă, asigurarea funcționării serviciului de salvamar). Se va investi, cu precădere, în reabilitarea și resistematizarea carosabilului și trotuarelor de pe bulevardele 1 Decembrie, Alexandru Lăpușneanu, 1 Mai și Aurel Vlaicu, Șoseaua Mangaliei și străzile Soveja și Dezrobirii.
Totodată, continuă acțiunile de sprijinire a vârstnicilor și a nevoiașilor, prin acordarea de tichete valorice, premierea vârstnicilor de 80, 90 și 100 de ani, precum și familiilor de 50 de ani, și acordarea de gratuități în mijloacele de transport în comun.
De asemenea, Primăria promite investiții serioase și în educație. „În domeniul învățământului se vor face lucrări de reabilitare și modernizare la unele unități de învățământ, treptat și la altele, Vom acorda în continuare burse de performanță, sociale, de merit și de studiu elevilor constănțeni. Din bugetul local vor fi suportate și cheltuielile cu organizarea și desfășurarea competițiilor școlare, extrașcolare și extracurricuraleți, de asemenea, vor fi stimulați financiar elevii care au obținut distincții”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de buget.