Ședință CSAT pentru schimbarea conducerii Armatei. Generalul deșertului, Nicolae Ciucă, eliberat din funcție cu 1 ianuarie 2019
Preşedintele Klaus Iohannis a convcat, pentru 28 decembrie, şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Pe ordinea de zi sunt solicitările ministrului Apărării privind unele schimbări în conducerea Armatei Române, informează digi24.ro
„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în data de 28 decembrie a.c., începând cu ora 12:00, la Palatul Cotroceni, pentru a analiza solicitările ministrului apărării naţionale referitoare la ocuparea unor posturi în conducerea Armatei României”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Decizia vine după ce ministrul Apărării a anunțat public că nu îi prelungește mandatul în fruntea Armatei generalului Nicolae Ciucă.
„Nu voi prelungi acest mandat. Legea prevede un mandat de patru ani de zile cu posibilitatea prelungirii acestui mandat. Din ceea ce m-am uitat în arhivele Ministerului Apărării Naţionale, a fost o singură situaţie în care s-a prelungit mandatul unui fost şef al Statului Major al Apărării, Statul Major General cum era pe atunci, şi-am dorit să menţin aceeaşi cutumă. Știu ce a făcut pentru Armata României şi ce poate să facă. Mandatul se încheie în 31 decembrie”, a declarat Gabriel Leş la Antena 3.
El a precizat că documentele au fost transmise Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
„Documentele, din perspectiva MApN, sunt pregătite, sunt toate făcute, sunt trimise la CSAT. Eu cred că dl. Ciucă mai are multe de spus în Armata României şi eu cred că va rămâne alături de Armata României chiar dacă i se încheie acest mandat”, a arătat ministrul Apărării.
Pe 29 decembrie 2014, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind numirea generalului Nicolae Ciucă în funcţia de şef al Statului Major, începând cu data de 1 ianuarie 2015.
Nicolae Ciuca a fost sef al Statului Major al Fortelor Terestre, iar intre anii 2001 si 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (cunoscut si drept Scorpionii Rosii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003), si Antica Babilonia, Irak (2004).
Ciuca (generalul deșertului) face parte din categoria ofiterilor care si-au castigat gradele in teatrele de operatiuni, el fiind singurul general roman care a condus personal o misiune de lupta (14-15 mai 2004, lupta pentru podul peste Eufrat in Irak).
Batalia de la Nassiria (Irak, mai 2004), in care trupele romanesti au fost conduse de Nicolae Ciuca, este prima batalie la care soldatii romani au fost combatanti activi dupa al doilea razboi mondial.
Ce spunea generalul Nicolae Ciuca intr-un interviu din 2014 despre operatiunile Armatei Romane in Afganistan:
- Dacă ar fi să expun o lecţie pe care Afganistanul a reuşit să ne-o reamintească, ar fi aceea că, deşi ne aflăm în era informaţională şi a cunoaşterii, a evoluţiei tehnologice ultrarapide, în mod paradoxal, resursa umană – militarii din forţele terestre – au fost cei care au făcut posibile toate reuşitele şi succesele obţinute alături de partenerii noştri. Prin pregătirea profesională de excepţie, capacitatea de adaptare deosebită, agilitatea şi creativitatea extraordinară manifestate, militarii români au depăşit cu bine dificultăţile emergente, specifice unui teatru de operaţii atât de complex şi imprevizibil cum este cel din Afganistan. (sursa)
Generalul Nicolae Ciuca este singurul ofiter care a comandat de doua ori parada militara de 1 Decembrie pe sub Arcul de Triumf, potrivit Radio Romania.