Constanța

REVOLTĂTOR. În Constanța mor în maternități aproape de două ori mai mulți nou-născuți decât în București sau Cluj

Constanța se află pe harta neagră a județelor cu cea mai mare rată a mortalității infantile. Astfel, 8,2 nou-născuți dintr-o mie mor în maternitățile constănțene, aproape dublu față de București sau Cluj.

Scris de 
 pe data 
27 decembrie, 2018

Rata mortalității infantile rămâne în România de două ori mai mare decât rata medie a Uniunii Europene, dar acesta nu este singurul clivaj care descrie un fenomen cu proporții dramatice: copii care mor înainte de împlini vârsta de un an, cel mai adesea din cauze prevenibile sau tratabile, dacă sistemul medical ar fi suficient de pregătit pentru a-i salva, informează hotnews.ro.

Sunt județe unde rata mortalității infantile este dublul mediei pe țară și chiar aproape triplă față de București și orașele mari, unde maternitățile sunt mai bine dotate, arată o analiză a organizației Salvați Copiii. Media națională a ratei mortalității infantile a fost, în 2017, de 7,2 la 1.000 de copii născuți vii, cauza principală fiind nașterile premature.

Din păcate, Constanța are o rată a mortalității infantile foarte mare, cu mult peste media națională și aproape dublă față de București sau Cluj. Dacă în județul Constanța 8,2 nou născuți dintr-o mie nu ies în viață din maternități, în București și Cluj proporția este de 4,8 la mie.

De asemenea, județe precum Bihor (6 la mie), Arad (6,6 la mie), Ilfov (5,4), Argeș (5,9), Dolj (6,2), Neamț(5,8), Vaslui (5,7), Giurgiu (5,5) și multe alte stau mult mai bine decât Constanța.

Aceste statistici denotă faptul că spitalele constănțene sunt prost echipate și nu oferă condiții pentru salvarea bebelușilor născuți prematur. Asta din cauză că autoritățile locale și județene nu au făcut investiții în unitățile medicale.

Astfel, tabloul statistic al mortalității infantile plasează județul Botoșani în fruntea listei, cu o rată de 12,9 la mia de copii născuți vii, urmat îndeaproape de Călărași – 12,5 la mie, Caraș-Severin – 11,5 la mie, Sălaj – 11,3 la mie și Vrancea – 11,1 la mie.

La polul opus găsim județul Cluj și municipiul București, ambele cu o rată a mortalității infantile de 4,8 la mia de copii născuți vii.

În total, sunt 23 de județe care depășesc media pe țară, în ceea ce privește mortalitatea infantilă (vezi mai sus Harta mortalității infantile).
De asemenea, în 2017, cei mai mulți copii sub un an au murit în municipiul București – 95, urmând județele Iași – 59, Suceava și Constanța – 57, Timiș – 56, Brașov și Botoșani – 47.

Rata mortalității infantile este un bun criteriu pentru a vedea nu doar distanța enormă dintre România și statele mai dezvoltate din Uniunea Europeană, ci și clivajele care există în țară. Sunt județe unde rata mortalității infantile este de două ori mai mare decât cea a marilor orașe, unde există maternități de gradul III, dotate cu aparatură medicală performantă. Aici ajung însă nou-născuți prin transfer, din întreaga țară, ceea ce duce la o problemă a supra-aglomerării, a insuficienței incubatoarelor. Este nevoie de o investiție constantă și consistentă în maternități”, a precizat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, citat de Hotnews.ro.

 

Actualitate