Actualitate

Scandal în Parlament la adoptarea Legii Pensiilor. Opoziția către PSD: „Nu vă mai satură Dumnezeu de pensii speciale!“

Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, legea sistemului public de pensii, reexaminată ca urmare a decizie de neconstituţionalitate a CCR. Parlamentarii din Opoziție nu au fost de acord, la dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor, cu modul de reexaminare a legii.

Scris de 
 pe data 
26 iunie, 2019

Deputatul USR Cristian Seidler acuză deputații coaliției de guvernare că „stoarcerea de voturi de la pensionari”.

Această lege este o farsă. Pentru că vine în an electoral, este o folosire a fondului de pensii în scopuri politice. Nu se află în programul de guvernare. Bani oricum nu există, chiar în expunerea de motive se arată că această lege doar în anul curent are un impact negativ de 8,5 miliarde lei, bani pe care nu i-aţi prevăzut în legea asigurărilor sociale.

Să folosiţi fondul de pensii cu scopul de a stoarce voturi de la pensiuonari este imoral. Nu poţi pretinde că reformezi sistemul de pensii, dar să păstrezi pensiile speciale. Nu va mai sătura Dumnezeu de pensii speciale„, spune Seidler.

Deputatul PNL Valeria Schelean a reclamat, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, că legea pensiilor nu a fost pusă în acord, în comisii, cu decizia Curţii Constituţionale.

Nici cu ocazia reexaminării legii după decizia CCR, actuala majoritate parlamentară nu a vrut să adopte o soluţie legislativă care să garanteze în mod real respectarea dreptului la pensie şi al dreptului la proprietate privată.

CCR a declarat neconstituţională legea pensiilor, întrucât formula folosită pentru a materializa dreptul la pensie este complet neclară şi permite arbitrariul. Dispoziţiile CCR nu au fost transpuse în acest proiect de lege„, a declarat liberalul.

Au fost 197 voturi pentru, niciun vot împotrivă și 70 de abțineri. Legea urmează să fie trimisă acum la preşedintele Klaus Iohannis, care va decide dacă o promulgă sau nu.

Proiectul va avea un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei în acest an, un impact de 24,8 miliarde de lei în anul 2020 (alegeri locale și parlamentare), iar în ultimul an de aplicare (2022) ar urma să aibă un impact de 81 miliarde de lei, în condițiile în care cheltuiala statului român cu pensiile în 2018 este de 61,5 miliarde de lei. Practic, dacă legea intră în vigoare, în 2022 cheltuielile cu pensiile ar fi mai mult decât dublate față de acest an.

Legea prevede o creștere a punctului de pensie care va intra în vigoare treptat, principalele prevederi urmând să se aplice de la 1 septembrie 2019, apoi treptat până în 2022.

Noua Lege a pensiilor, care a fost respinsă de Senat, prima cameră sesizată, a intrat la vot în Camera Deputaţilor într-o formă modificată: 216 amendamente au fost depuse pentru a o alinia cerinţelor Curţii Constituţionale. Primul amendament adus de comisii în urma reexaminării este cel legat de sintagma „datorat şi plătit”, introdusă în art. 25, care definea contribuabilii la sistemul public de pensii drept „cei care datorează şi plătesc, după caz, contribuţia de asigurări sociale, conform Codului fiscal”.

Sintagma „datorat şi plătit a fost eliminată, introducându-se în schimb categoriile de beneficiari.

 

Actualitate