Actualitate

Șantierul Naval Constanța cere judecătorilor anularea licitației pentru construirea corvetelor, Damen intervine în favoarea Guvernului. Primul termen, amânat

Procesul prin care Șantierul Naval Constanța a solicitat anularea actului normativ în baza căruia a fost organizată licitația pentru corvete a fost amânat miercuri pentru 20 februarie, deoarece Șantierul Naval nu a angajat avocat. De asemenea, compania Damen a făcut o cerere de intervenție în dosar.

Scris de 
 pe data 
16 ianuarie, 2019

La Curtea de Apel Constanța a avut loc miercuri primul termen în dosarul în care Șantierul Naval Constanța a cerut anularea actului normativ în baza căruia a fost organizată licitația pentru corvete, scrie News.ro. Dosarul a fost amânat la solicitarea Șantierului Naval Constanța, pentru a-și angaja avocat, motivând că având în vedere că au fost sărbătorile de iarnă nu a reușit încheierea unui contract de asistență juridică.

De asemenea, compania Damen a formulat o cerere de intervenție în acest dosar, în favoarea Guvernului României, care va fi pusă în discuția părților la termenul următor, stabilit pentru 20 februarie.

Procedura de achiziție a corvetelor multifuncționale a fost suspendată de Ministerul Apărării Naționale (MApN), care a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel.

Potrivit MApN, departamentul pentru Armamente a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii, de natură să afecteze realizarea interesului naţional de securitate în ceea ce priveşte Programul de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”, informează hotnews.ro.

În plus, MApN mai precizează că unul dintre ofertanți a atacat în instanță și cere anularea hotărârii de guvern în baza căruia se desfășoară procedura.

Potrivit MApN, secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, responsabil cu derularea procedurii de achiziţie aferentă Programului de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”, a prezentat ministrului apărării naţionale un raport de informare cu privire la acest subiect.

„Astfel, secretarul de stat a adus la cunoştinţă faptul că Departamentul pentru Armamente, prin semnătura sa, a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii, de natură să afecteze realizarea interesului naţional de securitate în ceea ce priveşte Programul de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională””, transmite ministerul.

MApN mai transmite și că „la această dată, există un litigiu pe rolul Curţii de Apel Constanţa prin care Şantierul Naval Constanţa S.A., ca parte la „Asocierea dintre Naval Grup Franţa şi Şantierul Naval Constanţa S.A.”, solicită „anularea în tot a HG nr. 48 / 2018”, act normativ care fundamentează derularea procedurii mai sus amintite, secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, a informat cu privire la suspendarea procedurii de achiziţie, până la clarificarea aspectelor semnalate”. [n.r. sublinierea aparține redacției]

Potrivit informațiilor disponibile pe portalul instanțelor de judecată, pe rolul Curții de Apel Constanța există un dosar în contencios administrativ și fiscal deschis în data de 19 octombrie 2018 prin care SC ŞANTIERUL NAVAL CONSTANŢA SA cere anularea unui „act administrativ cu caracter normativ”. Primul termen este programat pe 16 ianuarie.

 

Actualitate