Actualitate Social

Samsar auto, obligat să restituie banii pentru o mașină cu kilometrajul dat înapoi

Un bărbat din Craiova, care vânduse pe OLX, cu 4.300 de euro, un Citroen C3 a fost obligat de instanță să îi restituie cumpărătorului banii și să își ia mașina înapoi. Cumpărătorul a decoperit că autoturismul avea kilometrajul dat înapoi și alte probleme pe care samsarul i le-a ascuns.

Scris de 
 pe data 
11 ianuarie, 2021

Printr-un proces deschis la Judecatoria Craiova, Marius O. l-a dat in judecata pe Cristian V., cerându-le judecătorilor anularea unui contract de vânzare-cumparare a unei mașini Citroen C3, preluarea mașinii de către vânzător și restituirea banilor cumpărătorului.

Cumpărătorul a reclamat în instanță faptul că, în ianuarie 2019, după ce a găsit mașina înmatriculată în Italia și pusă în vânzare pe OLX, l-a sunat pe proprietarul din Craiova și i-a spus ca este interesat să cumpere mașina.

După ce a primit asigurări că mașina este „în regulă” și că „arată impecabil”, cumpărătorul i-a spus proprietarului să scoata numerele roșii, urmând să meargă de la București la Craiova cu trenul pentru a lua autoturismul.

Părțile s-au înteles pentru prețul de 4.300 de euro.

In drumul dinspre Craiova spre Bucuresti, Marius O., care a cumparat masina pentru a lucra ca sofer UBER, a constatat ca ambreiajul are probleme, ca nu functioneaza un bec, senzorul de indicare a nivelului de combustibil nu functiona corespunzator, pompa spalator parbriz si luneta nu functionau si lipseau parasolarele.

Dupa ce a mai descoperit si faptul ca maneta „Cruise Control” era rupta si lipita intr-un mod grosolan, noul proprietar l-a sunat din nou pe cel de la care a cumparat masina, iar acesta i-a replicat: „Nu credeam ca nu ai vazut, dar iar observ ca dai atentie acestor detalii, pe care le poti rezolva cumparand piese din dezmembrari auto”.

Considerand ca a fost inselat cu intentie de cel care i-a vandut masina, bucuresteanul a mers intr-o reprezentanta Citroen, unde a constatat ca a fost umblat la kilometraj.

Mai exact, barbatul a constatat ca masina pe care a cumparat-o la 162.000 de km avea kilometrajul setat la zero de la 224.481 km. Asta inseamna ca masina vanduta cu 162.000 de km in bord avea in realitate peste 386.000 km.

Inainte de a-l da in judecata pe vanzator pentru recuperarea banilor, cumparatorul sustine ca a incercat sa rezolve problema pe cale amiabila. Vazand ca vanzatorul nu accepta intelegerea, cumparatorul a vrut sa faca plangere penala, dar in drum spre Craiova „autoturismul a scos un sunet de atentionare cu privire la o avarie la motor, a inceput sa se deplaseze sacadat si i s-a oprit”.

Decizia judecatorului

In urma analizarii probelor de la dosar, judecatorul a aratat ca problemele cu ambreiajul, parasolarele, becul sau maneta rupta nu ii pot fi imputate vanzatorului, fiind „o lipsa crasa de prudenta si diligenta in examinarea autoturismului de catre cumparator, care putea sa le depisteze singur, fara asistenta de specialitate chiar daca vanzatorul nu i le-a adus la cunostinta”.

„Alta este situatia in privinta falsificarii numarului de kilometri reali rulati de autoturismul cumparat, pe care de asemenea, cumparatorul-reclamant a descoperit-o, de aceasta data prin apelarea la un serviciu de asistenta de specialitate, respectiv un service auto autorizat Citroen, iar defectiunea la care instanta se refera constituie un viciu ascuns grav si pe care cumparatorul-reclamant nu avea cum sa il cunoasca sau sa il observe la predarea autoturismului”, se arata in sentinta Judecatoriei Craiova.

Astfel, in urma expertizei de specialitate comandate cu ocazia procesului, s-a constatat ca a fost dat kilometrajul inapoi, dar nu s-a putut stabili daca kilometrajul a fost masluit de vanzator sau de proprietarul dinaintea lui. Totusi, judecatorul a considerat ca vanzatorul se face vinovat, chiar daca nu stia ca s-a umblat la kilometraj.

„Potrivit art. 1708 alin. 1 Cod civil, vanzatorul este obligat sa garanteze contra viciilor ascunse, chiar si atunci cand nu le-a cunoscut.

Prin urmare, nu are relevanta daca interventia asupra rulajului a fost efectuata de catre vanzatorul V.C. sau nu. Dimpotriva, singura imprejurare relevanta este ca asupra rulajului s-a efectuat o interventie sau chiar mai multe, cu scopul de a altera uzura autoturismului, ori acesta este criteriul principal in baza caruia se stabileste pretul unui autoturism”, se arata in sentinta Judecatoriei Craiova prin care vanzatorul a fost obligat sa restituie pretul masinii plus 3.000 de lei cheltuieli efectuate de cumparator, urmand ca odata cu achitarea banilor sa isi ia masina inapoi.

Sentinta Judecatoriei Craiova nu este definitiva, fiind atacata cu apel, care se judeca la Tribunalul Dolj.

Actualitate