Social

Românii vor avea 15 zile libere legale în 2019, dar o treime va cădea în weekend. Calendarul complet al zilelor nelucrătoare

Sursă foto: publika.md

Nici nu au trecut în noul an și românii se gândesc deja la zilele libere din 2019. Potrivit legislației, angajații, fie ei din sectorul public sau cel privat, vor beneficia de 15 zile libere legale în 2019. Din păcate, o parte dintre ele vor pica exact în weekend.

Scris de 
 pe data 
30 decembrie, 2018

Iată calendarul complet al zilelor nelucrătoare din 2019:

1 și 2 ianuarie (Anul Nou) – marți și miercuri;
24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) – joi;
26 aprilie (Vinerea Mare) – vineri;
28 și 29 aprilie (prima și a doua zi de Paști) – duminică și luni;
1 mai (Ziua Muncii) – miercuri;
1 iunie (Ziua Copilului) – sâmbătă;
16 și 17 iunie (prima și a doua zi de Rusalii) – duminică și luni;
15 august (Adormirea Maicii Domnului) – joi;
30 noiembrie (Sfântul Andrei) – sâmbătă;
1 decembrie (Ziua Națională a României) – duminică;
25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) – miercuri și joi.

În plus față de lista de mai sus, după cum stabilește Codul muncii, angajații de alte religii decât cele creștine beneficiază de câte două două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale. Liberele suplimentare ale acestor angajați nu se pot suprapune cu sărbătorile legale sau cu concediul de odihnă, informează avocatnet.ro

Angajatorii trebuie, potrivit legislației în vigoare, să dea liber salariaților în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, dar există și categorii de angajați care trebuie să meargă la lucru chiar și în aceste zile libere. Este vorba, mai exact, de angajații din unitățile sanitare sau cele de alimentație publică, dar și de locurile de muncă în care activitatea nu se poate întrerupe din cauza caracterului procesului de producție sau specificul activității.

Tot angajatorii sunt obligați, dacă salariații lor lucrează în zile de sărbătoare legală, să le acorde acestora compensații. Concret, pentru lucrul în zilele libere, salariații au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă nu se poate acorda liber, salariații au dreptul la un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază.

Sursa: www.avocatnet.ro

Actualitate