Sănătate

Românii care donează celule stem, scutiți de la plata CASS timp de 10 ani

Celulele stem hematopoietice se pot extrage, în cazul adulților, din măduva osoasă sau sânge și sunt folosite în tratarea unui număr mari de afecțiuni, inclusiv a unor tulburări imune sau boli oncologice.

Scris de 
 pe data 
9 septembrie, 2022

Românii care vor dona pentru pacienți, începând cu 15 septembrie 2022, celule stem hematopoietice, adică cele extrase din măduva osoasă sau sânge, vor fi asigurați la sănătate, fără plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), timp de zece ani de la donare, însă în anumite condiții, informează avocatnet.ro.

Practic, OG 37/2022, apărută miercuri în Monitorul Oficial, introduce în Legea sănătății și în Codul fiscal o nouă categorie de persoane asigurate fără plata CASS. Măsura se aplică din 15 septembrie 2022.

Este vorba, mai exact, despre donatorii de celule stem hematopoieticecare au donat pentru un pacient (indiferent că e înrudit sau nu). Iar asigurarea la sănătate fără plata CASS este valabilă numai dacă donatorii nu obțin venituri pentru care e obligatorie plata CASS (din salarii, activități independente sau investiții, de exemplu).

Celulele stem hematopoietice se pot extrage, în cazul adulților, din măduva osoasă sau sânge și sunt folosite în tratarea unui număr mari de afecțiuni, inclusiv a unor tulburări imune sau boli oncologice.

Donatorii de celule stem trebuie să aibă vârsta între 18 și 45 de ani, o stare de sănătate bună și să fie înscriși în Registrul național. „Odată înscris, nu înseamnă că și va dona. Dar odată înscris, un potențial donator intră în acest proces de căutare cu pacientul care nu are donator în familie, dar care este într-o fază de remisie a bolii hematologice de care suferă – fie leucemie, fie mielom, fie limfom – poate avea indicație de transplant de celule stem hematopoietice de la un donator compatibil. În familie, șansa de a găsi un donator compatibil e cam 25%. Faptul că familiile sunt din ce în ce mai puțin numeroase, șansa scade și mai mult. Deși sunt singurele cancere care pot fi vindecate, șansa rămâne teoretică dacă nu găsim în perioada în care bolnavul are indicație o persoană compatibilă”, explică medicul Aurora Dragomirișteanu, directorul general al Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, potrivit adevarul.ro.

Procedura de donare are loc în momentul în care este stabilită compatibilitatea cu pacientul și se poate face în două metode: fie prin recoltare de celule stem din sângele periferic, fie prin puncția unui os lat.

„Cel care alege metoda este donatorul. Majoritatea aleg donarea din sânge periferic. Procedura este simplă, dar e nevoie de o pregătire de câteva zile înaintea donării. Aceasta înseamnă că dimineața și seara trebuie făcută câte o injecție care ajută celulele stem să iasă mai multe în periferie, astfel încât să poată fi recoltate într-un timp scurt. Persoanele foarte ocupate aleg să doneze prin puncția unui os lat. Aceasta este o procedură dureroasă, motiv pentru care se face sub anestezie generală. Iar după donare locul doare puțin, la fel ca la injecțiile cu penicilină”, explică dr. Aurora Dragomirișteanu. Există și un risc de dureri articulare osoase, mai spune directorul.

Actualitate