REVOLTĂ și UMILINȚĂ. Făgădău premiază elevii olimpici internațional cu 2.000 de lei, iar sportivii cu 44.500 lei. Prof. Băraru, de 20 de ori mai puțin decât un antrenor de aerobic
Un elev constănțean care a obținut medalia de aur la olimpiada internațională de matematică sau de fizică va fi premiat de Primăria Constanța cu suma de 2.000 lei (aprox.400 euro). În același timp, un sportiv din Constanța care a obținut medalii la campionatele sau competițiile internaționale va fi premiat, tot de Primărie, cu suma de… 44.500 lei (aprox. 10.000 euro). Acesta este raportul de valoare între elevii olimpici și sportivi, în ochii primarului Decebal Făgădău.
Potrivit convocatorului ședinței ordinare a Consiliului Local Municipal Constanța din 27 septembrie 2018, Primarul Decebal Făgădău a inițiat mai multe proiecte de hotărâre privind premierea elevilor medaliați la concursurile și olimpiadele școlare internaționale, precum și premierea sportivilor și antrenorilor din cadrul CS Farul care au fost medaliați la competițiile internaționale.
Edis Memiș, elev al liceului Internațional de Informatică din Constanța, a obținut medalia de aur la Balcaniada de Matematică și medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Matematică. Ursu Răzvan Mihai, elev al Colegiului Național Mircea cel Bătrân, a obținut anul acesta medalia de aur la Olimpiada Asiatică de Fizică și medalie de bronz la Olimpiada Internațională de Fizică. Pentru toate aceste premii, fiecare va fi premiat de Primăria Constanța cu 2.000 lei.
Alături de ei, în fața primarului Decebal Făgădău, se va afla Livia Cotoban. Ea a participat la Campionatele Mondiale de Senior și Junioare – Karate – Istanbul. A câștigat locul 1 la Kumite, locul 1 la Kumite echipe, locul2 la Kata individual și locul 3 la kata pe echipe. Pentru toate aceste medalii, ea va fi premiată de primarul Decebal Făgădău cu suma de 44.500 lei. O altă sportivă, aceeași competiție. Va fi premiată de Primăria Constanța cu 35.200 lei.
Campionatele Mondiale de Seniori – Gimnastică Aerobică din Portugalia. Sportiva Bogati Andreea a câștigat două medalii de argint, una de bronz și un loc IV cu echipa. Va fi premiată de primarul Decebal Făgădău cu suma de 30.800 lei. Și exemplele sunt numeroase și la fel de bănoase.
În total, Primăria Constanța va aloca pentru premierea sportivilor medaliați și antrenorilor acestora suma de 303.000 lei. În timp ce pentru elevii cu medalii la olimpiadele internaționale premiul nu va trece de 2.000 lei, indiferent de câte premii și medalii au obținut.
Departe de noi gândul de a arunca vreo urmă de îndoială sau de a diminua din meritele sportivilor constănțeni, însă diferența de apreciere între cele două categorii este enormă, chiar scandaloasă. Este jignitoare această mascaradă de premiere pe care o propune Primăria pentru elevii olimpici, în condițiile în care pentru sportivi s-au găsit sume atât de mari. În total, vorbim de 5 elevi și 4 profesori, care au arătat lumii întregi cât de valoroși pot fi tinerii români.
Astfel, pentru medaliile obținute la Campionatele Mondiale de Gimnastică Aerobică din Portugalia, următorii sportivi vor fi premiați:
Andreea Bogati – 30.800 lei
Dorin Marian Broței – 21.550 lei
Dacian Nicolae Barna – 25.900 lei
Mădălina Cioveie – 14.800 lei
Cristina Simona Nedelcu – 14.800 lei
Campionatele Mondiale de Seniori și Juniori – Karate – Istanbul
Livia Cotoban – 44.500 lei
Andreea Cotoban – 35.200 lei
Andreea Mihaela Constandache – 10.650 lei
Valentin Daniel Vasile – 4.750 lei
Campionatele Europene de Seniori Under 23 – Lupte – Istanbul
Florin Tița – 3.700 lei
Campionatele Europene de Tineret – Sambo – Praga
Daniela Mihaela Chiss – 2.750 lei
Campionatele Europene Seniori – Sambo – Praga
Daniela Mihaela Chiss – 3.700 lei
De partea cealaltă, elevii:
Hakan Calila – medalie de argint la Olimpiada de Chimie și medalia de argint la Olimpiada Internațională de Chimie – 2.000 lei
Edis Memiș – medalie de aur la Balcaniada de Matematică și medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Matematică – 2.000 lei
Mihai Răzvan Ursu – medalia de aur la Olimpiada Asiatică de Fizică și medalie de bronz la Olimpiada Internațională de Fizică – 2.000 lei
Alexandru Gîrban – medalia de argint la Olimpiada Pluridisciplinară Tuymaada – 2.000 lei
Vlad Ștefan Vergelea – medalie de aur la Olimpiada Balcanică de Juniori – 2.000 lei
Antrenor de aerobic premiat cu 30.000 lei, antrenor de karate cu 44.500 lei. Profesorul Ion Băraru, cu 2.000 lei
Aceeași diferențiere uriașă s-a făcut și în cazul antrenorilor vs profesorilor pregătitori. În timp ce profesorii care au pregătit olimpicii internațional vor primi fiecare câte 2.000 lei, antrenorii sportivilor de aerobic și karate medaliați vor fi răsplătiți cu 30.000, respectiv 44.500 lei.
Astfel, potrivit proiectului de hotărâre care va fi propus de primarul Decebal Făgădău în ședința de Consiliu Local din data de 27 septembrie 2018, profesorii Doina Bălașa, Cristina Văcărescu, Bogdan Mihai și Ion Băraru vor primi fiecare câte 2000 de lei, cu precizarea scrisă că suma rămâne aceeași indiferent de numărul de elevi pregătiți sau premii obținute.
De partea cealaltă, antrenoarea Maria Fumea (gimnastică aerobică) va fi premiată cu suma de 30.800 lei, antrenorul Valerian Mușat (karate) – 44.500 lei + 4.750 lei (premiile de la juniori), antrenorul Viorel Gâscă (Sambo) 2.750 lei + 3.700 lei (a antrenat 2 sportivi medaliați), în timp ce antrenorul Gheorghe Grigore (lupte) va primi 3.700 lei. Pentru antrenori, nu există regula o singură premiere indiferent de numărul sportivilor antrenați sau premiați, ci premiile se cumulează.
Elevii de nota 10, câte 1.000 de lei
Tot pentru ședința de Consiliu Local, primarul Decebal Făgădău va propune premierea cu suma de 1.000 de lei net fiecărui elev care a obținut media 10 la examenul național de bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2018. Este vorba despre elevii Horia Claudiu Culea și Ana-Maria Micu, ambii de la Liceul Internațional de Informatică din Constanța. De asemenea, se va acorda câte un premiu de 1.000 de lei net fiecărui profesor ca urmare a pregătirii elevilor: Alina Mihaela Mihalache, Cristina Văcărescu, Bogdan Mihai și Victoria Olaru.
În aceste condiții, se mai miră cineva de ce în țara asta nu se mai pune deloc preț pe carte, pe educație… Disprețul și indiferența față de performanțele școlare și intelectuale vin de la vârful ierarhiilor instituționale. Când un primar creează astfel de prăpastii între sport și educație, între tinerii care ne fac cinste cu mințile lor sclipitoare și cei care muncesc pe terenul de sport, ce repere își mai poate alege oare societatea de astăzi?
Nu spun și nu cred că meritele unora sunt mai presus de ale celorlați și tocmai de aceea și acești tineri care au purtat tricolorul pe umeri la ceremoniile de premiere ale olimpiadelor internaționale de matematică sau de fizică ar trebui să poată simți aprecierea și răsplata autorităților publice într-o măsură cel puțin egală cu cea a sportivilor.