Referendumul pentru redefinirea familiei se va desfășura pe 6 și 7 octombrie. Demersul costă 35 de milioane de euro
Guvernul a aprobat în ședința extraordinară ce a avut loc ieri, 18 septembrie 2018, actele normative necesare desfășurării referendumului pentru redefinirea familiei.
După întrunire, premierul Viorica Dăncilă a anunțat că demersul va fi organizat în primul weekend din luna octombrie, pe parcursul a două zile, astfel încât să asigure o consultare cât mai largă a populației.
„Pentru ca cetățenii să aibă posibilitatea să-și exprime opțiunile cu privire la definirea familiei în Constituția României, referendumul va fi organizat timp de două zile, respectiv 6 și 7 octombrie 2018”, a declarat Viorica Dăncilă.
Purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu a afirmat ieri, după ședința de Guvern, că demersul va costa 163,712 milioane de lei, adică aproximativ 35 de milioane de euro, menționând că secțiile de vot vor fi deschise în intervalul orar 7:00 – 21:00, atât sâmbătă, cât și duminică, „pentru a asigura o consultare cât mai largă a cetățenilor cu drept de vot”.
De asemenea, Barbu a precizat întrebarea ce va fi scrisă pe buletinele de vot (care ar fi trebuit să fie simplă, concisă și să numească direct subiectul în privința căruia se solicită opinia), destul de neclară și cu o largă paletă de interpretări, întrucât termenul „familie” nici măcar nu este menționat.
Astfel, întrebarea la care alegătorii ar trebui să reacționeze cu „DA” sau „NU” vizează exclusiv revizuirea Constituției, fără a se preciza modificările la care se referă: „Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”
Reamintim că textul de modificare al articolului 48, alineatul 1 din Constituția României, adoptat de Parlament este: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”, în condițiile actuale, în articol precizându-se că „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.
Conform stirileprotv.ro, pentru validarea referendumului este nevoie de o prezență de cel puțin 30% din cetățenii cu drept de vot, adică de 5.675.246 alegători. Totuși prezența nu este suficientă, întrucât voturile valabile (fie că sunt pro sau contra) trebuie să reprezinte 25% din numărul celor înscriși pe liste, adică cel puțin 4.729.487, iar jumătate plus 1 din acetea trebuie să fie DA – adică 2.364.744 de voturi.