Educaţie

Reacția unui tată, care a cotizat la fondul școlii de la „Traian“: „A fost o lecție pe care am primit-o de la un copil“

După ce eleva Roxana Șerban a publicat un tabel cu sumele strânse la „fondul școlii” din cadrul Liceului Teoretic „Traian“ din Constanța, unul dintre părinți a explicat cum au fost strânși banii, totodată lăudând demersul elevei ce a scos la suprafață o practică pe care conducerile instituțiilor de învățământ se chinuie să o țină sub preș.

Scris de 
 pe data 
15 octombrie, 2019
  • Duminică, Roxana-Ioana Șerban publica pe Facebook un tabel detaliat în care erau prezentate sumele strânse de la fiecare clasă, cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei, cu un total al încasărilor de 46.100 de lei, însemnând 9.700 de euro. Cea mai mare parte din bani era direcționată către serviciul de pază al școlii. Citește articolul complet AICI.
  • A doua zi, luni 14 octombrie, directorul liceului „Traian“, l-a trimis pe paznicul școlii să o cheme urgent pe Roxana în birou, unde, potrivit elevei, i s-a reproșat că nu trebuia să publice tabelul, ba mai mult, că documentul nu este real. Citește articolul complet AICI.

Demersul Roxanei, dar și atitudinea conducerii cu privire la inițiativa ei au stârnit o serie de reacții în mediul online.

Relu Teodor, unul dintre părinți, care a cotizat la „fondul școlii“ strâns la liceul „Traian“ din Constanța și membru în cadrul comitetului reprezentanților părinților, a reacționat explicând modul în care au fost strânși banii din tabelul publicat de Roxana.

Toți banii au fost strânși pe baza voinței părinților. La nivelul clasei eu mi-am exprimat îndoiala în legatură cu implicarea în demersul de asigurare a fondului pentru pază.

Aproape toți părinții au venit cu cei 100 de lei propuși ca fond al asociației, pentru un an. Întreaga suma fost predată, pe bază de chitanță, casierului liceului.

Mi s-ar fi parut nefiresc să nu apară un astfel de tabel în care reprezentanții părinților sunt informați asupra modului în care au fost cheltuiți banii. În cadrul ședinței respective au fost și câteva voci trezite din neant, care au susținut că trebuie obligați să contribuie și cei care nu au cotizat. Dar lucrurile au fost lămurite: totul se face pe bază de voluntariat. Și totul este legal.

O felicit pe fata care a lansat acest subiect. Și îmi pare rău că nu am știut/că nu am fost informat că liceul nu a solicitat fonduri pentru pază.

Toată lumea condamnă sistemul arhaic de învățământ și mentalitățile înapoiate, dar nimeni nu face nimic să le schimbe. A fost o lecție pe care am primit-o de la un copil. E prima dată când sunt conștient de faptul că educația civică este necesară în școlile din România. În același timp, mă simt rușinat de părinții care susțin că această elevă ar trebui pedepsită.“, a declarat Relu Teodor.

Tot ca o reacție la demersul Roxanei, Asociația Elevilor din Constanța (AEC) i-a cerut primarului Decebal Făgădău să asigure banii necesari pentru paza școlilor. AEC a transmis că, în caz contrar, va da în judecată Consiliul Local Constanța.

Potrivit reprezentanților AEC, „fondul școlii” și „fondul clasei” sunt „fenomene bine împământenite în sistemul de învățământ românesc”, existând o regulă nescrisă ca părinții să plătească lunar, semestrial sau anual sume de bani din bugetul propriu pentru ca asociațiile de părinți să achiziționeze materiale ce țin de actul didactic, materiale de curățenie, contractarea firmei de pază a liceului, precum și alte cheltuieli pe care unii directori le cer din partea asociației de părinți ce gestionează fondurile.

 

Actualitate