Constanța

RATC, răspuns năucitor în cazul copilului dat jos din autobuz. „Șoferul a procedat corect. Nu e treaba RATC că nu există piste de biciclete”

Șoferul care i-a dat jos din autobuz

RATC Constanța a răspuns în cazul copilului dat jos din autobuz fiindcă a urcat cu bicicleta. Reprezentanții companiei recunosc că nu există nicio interdicție scrisă în acest, dar susțin că șoferul în cauză a procedat corect: „Dacă a greșit cineva a greșit cel de-al doilea șofer care le-a permis să călătorească. Nu avea voie cu bicicleta, chiar dacă era vorba de un copil”.

Scris de 
 pe data 
7 septembrie, 2018

Reacțiile nu contenesc să curgă în urma mediatizării cazului copilului în care un băiat de 10 ani și tatăl lui au fost dați jos dintr-un autobuz RATC pe motiv că au urcat cu bicicleta copilului în mijlocul de transport. Și fiindcă nu a fost suficient, șoferii RATC și-au dat prin stație mesajul ca să nu îi ia nimeni pe cei doi. Copilul și tatăl lui au fost nevoiți să meargă pe jos de la Cazino până în Inel 2.

Șoferul i-a dat jos pe motiv că nu au voie cu bicicleta în autobuz. Următorul șofer i-a luat însă fără probleme și au ajuns la destinație. La întoarcere, însă, la capătul de linie de la Poarta 1, au dat peste primul șofer, care i-a dat din nou jos. Mai mult decât atât, șoferul a transmis și celorlalți colegei să nu îi ia, astfel încât copilul și tatăl lui au trebuit să se întoarcă pe jos de la Cazino până în Inel 2. „Doamna aia zicea că dacă i-am luat bicicleta să îi creez condiții să meargă. Unde???? Nu avem locuri de joacă în Inel 2, nici parcări suficiente, nimic. Trotuare nu, piste de biciclete nu… Și cum ajungi cu un copil de 10 ani până pe faleză?”, ne-a povestit constănțeanul.

RATC – bicicletele sunt „materiale care pot produce neajunsuri celorlalți călători, prin mirosurile pe care le emană, prin ardere, coroziune sau murdărie”

În urma acestei reclamații, reprezentanții RATC Constanța ne-au transmis un punct de vedere. Regia consideră că șoferul a procedat corect că nu i-a luat pe cei doi, pe motiv că este interzis să urci cu bicicleta deși nu este scrisă nicăieri această interdicție. Mai mult decât atât, reprezentanții biroului de presă al RATC invocă o prevedere care face referire „transportarea materialelor care ar putea produce neajunsuri celorlalți călători, prin mirosurile pe care le emană, prin ardere, coroziune sau murdărie”.

„Șoferul care i-a dat jos pe copil și pe tatăl lui a procedat corect, chiar dacă era vorba de un copil. Dacă a greșit cineva, a greșit cel de-al doilea șofer care le-a permis să urce la dus. Călătorii nu au voie cu bicicleta în mijloacele de transport în comun”, ne-a transmis purtătorul de cuvânt al Regiei.

L-am rugat să ne precizeze unde există această interdicție, dar… surpriză. Nu scrie nicăieri. „Nu este scris negru pe alb că nu au voie cu bicicleta. Însă scrie că este interzisă transportarea materialelor care ar putea produce neajunsuri celorlalți călători, prin mirosurile pe care le emană, prin ardere, coroziune sau murdărie”, ne-a comunicat RATC. Atunci, este foarte posibil ca într-o bună zi, un șofer RATC mai „scrufulos” să dea jos din autobuz toate mămicile cu copii mici în cărucioare.

Așadar, bicicletele sunt materiale care produc neajunsuri celorlalți călători, prin mirosurile pe care le emană, prin ardere, coroziune sau murdărie. Șatrele de cetățeni care circulă fără bilet, cu purcei, saci de gunoaie, pet-uri, borhot, care put de îți iau nasul nu îi deranjează pe șoferii RATC, însă un copil cu bicicleta este un mare pericol pentru confortul celorlalți călători.

Întrebați cum ar putea ajunge un copil cu bicicleta din cartierul Inel 2, CET, Viile Noi, Poarta 6, Km 4-5, Medeea, Palas etc. până într-un parc sau pe faleză, din moment ce nu există piste de biciclete și nici măcar trotuare în oraș, reprezentanții RATC au avut un moment de sinceritate.

„Din punct de vedere omenește, este de înțeles. Într-adevăr, nu există piste de biciclete sau trotuare, dar asta nu este treaba RATC. Este treaba Primăriei. Noi nu îi putem lăsa să urce cu bicicletele deoarece putem crea un precedent. Dacă la stația următoare s-ar mai fi urcat alt grup de bicicliști… Ce am face în acest caz? Bicicleta în sine este un mijloc de transport în comun”, au mai adăugat reprezentanții Regiei de Transport. 

Actualitate