Sănătate

Răceală sau gripă? Cum le recunoașteți și cum le puteți preveni

Iarna este anotimpul destinat răcelilor, virozelor și, nu în ultimul rând, gripei. Care sunt, însă, factorii ce determină îmbolnăvirea, ce puteți face pentru a vă păstra sănătoși și cum vă dați seama care este afecțiunea de care suferiți.

Scris de 
 pe data 
15 februarie, 2018

Medicul de familie Adrieana Angelescu susține că persoanele predispuse să contacteze una dintre afecțiunile specifice sezonului sunt în special cele care își desfășoară activitatea în grupuri.

Colectivitățile de școlari, preșcolari și adulții, tineri și bătrâni, toată lumea face un episod, două pe iarnă, pentru că este trafic mare, toată lumea lucrează, merge la serviciu și transmiterea este aerogenă după cât se știe, așadar, toți fac. Chiar și adulții tineri care sunt mai rezistenți”, a declarat medicul, pentru Constanta de Azi.

Frisoane și dureri musculare

Conform medicului, există câteva diferențe ce determină diagnosticul răcelii sau al gripei.

„Gripa se instalează mai rapid decât o răceală, deci incubația este de 1-2, maxim 3 zile. Boala debutează cu frisoane, cu stare generală proastă și dureri musculare. Și răcelile obișnuite dau febră, dar până în 39 de grade, gripa merge, însă, până la 39 – 40 de grade, cu dureri de oase, de mușchi, cu rinoree apoasă, adică nasul curge apos (…) De asemenea, în cazul gripei, strănutul este foarte important, pentru că pacientul suferind strănută în abcese”.

În plus, spune Adrieana Angelescu, cele două afecțiuni au evoluții diferite – gripa se tratează cu simptomatice și celelalte răceli, în funcție de natură, se pot trata cu antibiotice.

În ceea ce privește tratamentul afecțiunilor gripale la domiciliu, medicul afirmă că acastă decizie depinde de simtomatologie, pentru că sunt forme ușoare, intermediare, medii și grave.

Dacă pacientul are stare generală proastă, face febră mare cu dureri de cap, cu sensibilitate la lumină, la zgomote, este de preferat să meargă într-o unitate specializată, să fie evaluat și să se hotărască acolo internarea sau nu”, a precizat specialistul.

Singura protecție împotriva gripei este vaccinarea

Medicul susține că vaccinarea este foarte importantă, în special la persoanele cu morbidități: cronicii care au afecțiuni cardio-vasculare, pulmonare și diabet. În plus, singura protecție împotriva gripei este vaccinarea, mai ales pentru că, în acest moment predomină virusurile H1N1 și N1H3 care, din fericire, se regăsesc în vaccinul antigripal din acest an.

În Constanța sunt deja aproximativ 150 de cazuri de gripă, majoritatea fiind dintre cei care nu s-au vaccinat, printre care și un copil de 12 ani”, a mai spus medicul.

În același timp, acesta a atras atenția asupra măsurilor de prevenție care sunt, și ele, foarte importante:

O cură de vitamina C nu strică, pentru că în acest moment al iernii cantitatea de vitamina C din fructe și legume este scăzută exponențial și atunci avem nevoie de vitamine. Totodată, avem nevoie de o igienă foarte strictă, o alimentație sănătoasă și o hidratare corespunzătoare. Trebuie să evităm spațiile închise, să ne spălăm pe mâini după contactul cu persoane bolnave și să sporim consumul de fructe și legume proaspete. Organismul trebuie întărit printr-un stil de viață sănătos.

 

Actualitate