PSD și PNL au votat proiectul lui Chițac pentru mărirea salariilor funcționarilor. USR: Proiectul este bazat pe argumente ilegale
Începând de la 1 iulie, directorii, șefii, șefuleții și funcționarii din cadrul Primăriei Constanța vor avea salarii mai mari, unii dintre ei cu până la 2.000 de lei, după ce atât consilerii liberali, cât și cei ai PSD au votat pentru un proiect, inițiat de primarul Vergil Chițac, prin care sporul de condiții periculoase va fi introdus în salariul de bază.
În referatul de aprobare a proiectului, justificarea este dată de o înțelegere pe care Primăria a avut-o cu Sindicatul Liber al Salariaților din Administrația Publică. Mai exact, în urma acordului cu sindicatul s-a convenit ca funcționarii să nu mai primească sporul de condiții periculoase sau vătămătoare (ce reprezenta 15 % din salariu) și ca acesta să fie inclus în salariul de bază.
În cadrul ședinței de Consiliu Local de miercuri, 30 iunie, consilierii PSD și consilierii PNL au votat pentru aprobarea acestui proiect, fiind validat cu 17 voturi pentru, 1 împotrivă și 8 abțineri.
Astfel, de la 1 iulie, șeful Direcției de Servicii Publice, Horia Constantinescu, care deține funcția de director executiv, și care are un salariu de bază de 12.055 lei, va avea un salariu de 13.863 de lei plus alte sporuri.
De alte majorări vor beneficia și secretarul general al municipiului, care va primi 2.145 de lei în plus ajungând astfel la un salariu de bază de 16.445 de lei. De asemenea, directorii generali, șefii de birouri, șefii de servicii și arhitectul șef vor avea măriri de salarii ce depășesc 1.000 de lei.
Consilierii USR Constanța sunt cei care s-au abținut și care au avut și votul împotrivă, spunând că „proiectul este bazat pe argumente ilegale“.
„Trebuie să ne asigurăm că veniturile angajaților din cadrul Primăriei sunt securizate și nu vor fi afectate, iar acest proiect nu asigură acest lucru. Prevederile (acestui proiect – n.r.) sunt bazate pe argumente care sunt ilegale. Proiectul este ușor de atacat în instanță, pentru că acesta încalcă pervederile Legii 153/2017, precum și art. 38/2003 din Codul Muncii. Proiectul este bazat pe argumente care sunt ilegale, iar oamenii riscă sa piarda venturi viitoare în cazul în care se pierde un proces.“, a declarat Dumitru Caragheorghe, consilier local și președintele USR Constanța.