PSD și ALDE vă urează bun venit în țara infractorilor! Vosganian: „Nu ne putem salva pe rând, trebuie să ne salvăm toți odată!”
PSD și ALDE au reușit lovitura finală. După ratarea celebrei Ordonanțe 13, partidele de guvernare au trecut astăzi prin Parlament, după 4 ore de dezbateri, scandal și vot, cele mai așteptate modificări la Codul Penal de către Dragnea, Tăriceanu și toți ceilalți politicieni cu probleme penale.
Infractorii pot răsufla ușurați. Dragnea s-a salvat pe el și, odată cu el, și pe infractorii care orbitează la vârful țării. Emblematică a fost luarea de cuvânt a deputatului ALDE Varujan Vosganian, care a transmis un mesaj foarte important de la tribuna Parlamentului către toți colegii săi din PSD și ALDE: „Nu ne putem salva pe rând, trebuie să ne salvăm toți odată!”
Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală a fost adoptat de Camera Deputaţilor cu 175 de voturi „pentru”, 78 voturi „împotrivă” şi o abţinere.
Modificările aduse Codului de procedură penală sunt practic o enciclopedie a experiențelor penale ale politicienilor rezolvabile din pix de parlamentarii PSD și ALDE. Primul pe lista „salvatorilor” a fost însuși președintele PSD Liviu Dragnea, care și-a asigurat astfel într-o proporție covârșitoare ștergerea condamnării la închisoare din dosarul ”Referendumul”. Mai exact, parlamentarii PSD și ALDE au creat o breșă în cazul lui Dragnea, ciuntind chiar în Codul Penal (doar în România se poate schimba o asemene lege pentru a salva un politician condamnat). Astfel, „revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive poate fi cerută în cazul în care soluționarea cauzei nu este semnată sau redactată de către judecătorul care a participat la proces”, exact situația lui Dragnea. Felicitări, ați reușit!
Iată lista celor mai controversate modificări aduse Codului de procedură penală:
- revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive poate fi cerută în cazul în care soluționarea cauzei nu este semnată sau redactată de către judecătorul care a participat la proces
- termenele pentru exercitarea căilor de atac declarate împotriva hotărârilor pronunțate până la data intrării în vigoare a prezentei legi și pentru motivele prevăzute de aceasta încep să curgă la data intrării sale în vigoare.
- pentru arestarea preventivă vor fi necesare probe sau indicii temeinice (ex: dacă suspectul a săvârşit o infracţiune, a influenţat martorii sau a încercat să distrugă probe)
- instanța de apel nu mai poate să dea o pedeapsă cu condamnare unei persoane care a fost achitată în primă instanță decât dacă apar probe noi
- dezvăluirile în timpul urmăririi penale referitoare la faptele şi persoanele care fac obiectul procedurii sunt interzise, cu excepția cazului în care se justifică interesul public „prevăzut de lege”
- convorbirile, comunicările sau conversațiile interceptate şi înregistrate, care nu privesc fapta ce formează obiectul cercetării, nu pot fi folosite sau ataşate la dosarul de urmărire penală
- durata urmăririi penale este redusă la un an. Dacă procurorii nu reușesc în decurs de un an să trimită în judecată persoana în cauză, atunci dosarul se clasează automat
- denunţurile vor aduce reduceri de pedeapsă doar dacă sunt făcute în maximum 6 luni de la faptă
- audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore, iar perioadele de 6 ore nu pot fi consecutive, intervenind un interval de 12 ore
- se elimină camera preliminară (prin modificări operate la Legea 304 pentru punere în acord)
PNL și USR vor ataca la CCR. Pesedistul Valer Dorneanu, președintele Curții, îi așteaptă…
PNL va sesiza la Curtea Constituţională asupra proiectului care aduce modificări Codului de procedură penală, a anunţat liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, în plenul de luni al Camerei Deputaţilor, înaintea votului final pe această iniţiativă. Același anunț a fost făcut și de liderul USR, Dan Barna.
„PNL solicită să retrimiteţi la comisia specială proiectul pentru modificarea codului de procedură penală. În comisia specială votul s-a încheiat acum câteva minute şi dumneavoastră va trebui să pronunţaţi într-o dezbatere pe amendamente şi un vot final astăzi pe această lege. Este nefiresc, justifică doar un comportament disperat şi un comportament care nu are nicio logică cu dezbaterea transparentă şi cu principiile democratice de elaborare a legilor în România”, a completat Turcan.
”Am discutat cu colegii de la PNL , USR va ataca la CCR această lege. (…) De astăzi România devine oficial un stat al infractorilor, un stat în care furtul şi evaziunea fiscală sunt încurajate. De asemenea, infractorii, violatori, criminali, hoţi, chiar dacă sunt surpsinşi de cetăţeni prin telefoane pot să scape liniştiţi dacă nu există alte probe. (…) În România de astăzi avem penali în funcţii publice şi având penali în funcţii publice am ajuns în situaţia în care aceşti penali să îşi creeze un cod de procedură penală pentru ei însuşi. Liviu Dragnea tocmai şi-a asigurat premisele pentru a-şi anula primul proces, Tăriceanu tocmai şi-a asigurat premisele pentru a scăpa de orice stres faţă de mărturia mincinoasă care este evidentă pentru toată lumea. Infractorii îşi fac legile pentru ei însuşi. De astăzi procurorii vor avea o viaţă grea pentru a putea să mai aducă în faţa justiţiei infractori”, a declarat liderul USR, Dan Barna, la finalul şedinţei plenului Camerei Deputaţilor.
Proiectul aprobat luni seară în Parlament va pleca spre promulgare la președintele României, Klaus Iohannis.
- ALDE
- Codul Penal
- legile justitiei
- Liviu Dragnea
- PSD