Protestele magistraților continuă. Judecătorii din Constanța pleacă spre București pentru a li se alătura colegilor
Protestele magistraților față de modificările legilor Justiției prin OUG 7/2019 continuă și luni în toată țara. Judecători și procurori din toata țara au anunțat că vor ieși, luni seara de la ora 18.00, în fața instituțiilor în care lucrează pentru a-și arăta nemulțumirea.
Magistrații sunt susținuți în demersurile lor de actorii din toată țara care au ieșit în ultimele zile în stradă pentru a-și arăta susținerea și a critica deciziile Ministerului Justiției. De asemenea, comunitatea academica din Iași cere implicare civica pentru apărarea statului de drept.
„Conștienți de faptul că atacul asupra justiției reprezintă începutul alunecării României către un sistem oligarhic, iliberal, în care întreaga putere va aparține unui grup restrâns de persoane, după modele deja consacrate în țări din estul Europei, America Latină, Africa și Asia, subsemnații fac un apel public către cetățenii României de a se implica, prin mijloacele legale și democratice garantate de Constituție, în apărarea statului de drept, a democrației și a valorilor europene”, se arată într-o petiție online lansată de istoricul Flavius Solomon.
Judecătorii din Constanța au anunțat și ei că mai mulți vor pleca luni seara la București pentru a li se alătura colegilor lor de acolo, în timp ce ceilalți vor ieși pe scările Judecătoriei Constanța, de la ora 18:00.
„Adunarea generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, întrunită la data de 11 martie 2019, a decis susţinerea poziţiei publice a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii exprimată la data de 8.03.2019 cu privire la modalitatea de modificare a legilor justiţiei. În acest context, s-a decis şi menţinerea măsurii de suspendare a activităţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, cu excepţia cazurilor urgente, în intervalul 8,00 – 10,00, până la data de 31.03.2019”, au transmis aceștia într-un comunicat de presă.
Anterior, procurorii de la Parchetul Capitalei au apreciat că modificările aduse legilor justiţiei prin ordonanţă de urgenţă, fără consultarea Consiliului Superior al Magistraturii şi a corpului de magistraţi, au un impact major asupra capacităţii Ministerului Public, în ansamblul său, de a-şi aduce la îndeplinire îndatoririle constituţionale.