Politică

Programul PNL pentru europarlamentare: fonduri pentru autostrăzi, simplificarea accesării banilor europeni, gaze sau susținerea fermierilor

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan (stânga); Bogdan Huțucă deputat, președinte PNL Constanța.

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a venit la Constanța la o zi după încheierea summitului european de la Sibiu. Candidat la alegerile europarlamentare din 26 mai, Mureșan a prezentat în premieră la Constanța programul liberalilor pentru un nou mandat în Parlamentul European.

Scris de 
 pe data 
10 mai, 2019

Înainte de a prezenta programul electoral al PNL pentru alegerile europarlamentare, Siegfried Mureșan a subliniat importanța prezenței României în cadrul Uniunii Europene și beneficiile pe care țara noastră le are în calitate de membru.

Respingem orice tentativă de slăbrire sau punere sub semnul întrebării a UE. Vorbim foarte clar despre beneficiile pe care aderarea la UE le-a adus României. Spre exemplu, de când a aderat, la 1 ianuarie 2007, țara noastră a contribuit cu 17 miliarde de euro la bugetul european. În aceeași perioadă, până la finalul lunii aprilie 2019, am reușit să absorbim 52 de miliarde de euro. Deci am atras cu 35 de miliarde de euro mai mult față de suma cu care am contribuit. Astfel, când vom auzi oameni politici care încearcă să atace sau să slăbească credibilitatea Uniunii Europeane, spunând că ne vrea răul, că plătim mai mult decât absorbim, noi vom spune „stop!“. Adevărul este altul, iar cifrele vorbesc de la sine și le cerem tuturor cetățenilor să se informeze pentru a nu cădea pradă propagandei populiste“, a declarat Mureșan.

Una dintre prioritățile liberalilor o reprezintă simplificarea semnificativă a procedurilor pentru accesarea fondurilor europene, ce în prezent este destul de lent și împotmolit în birocrație.

În momentul de față, pentru a accesa fonduri europene, există un strat consistent de birocrație de la nivel european și un strat consistent de birocrație de la nivel național. De aceea, europarlamentarii PNL vor propune un set nou de reguli pentru absorbția de fonduri europene, valabil în toate țările membre ale Uniunii. Regulile vor fi bazate pe cele aplicate deja de țările care au avut birocrație minimă în ultimii ani. Spre exemplu, în Polonia este înregistrată o rată de absorbție a fondurilor europene de peste 99% cu birocrație minimă.

Ne uităm acolo unde regulile au fost cele mai simple cu atragerea de fonduri cea mai mare și pe baza acelor practici să întocmim proceduri unice la nivel european. Foarte importantă va fi introducerea interdicției de adăugare a birocrației la nivel național, mai ales acolo unde aceasta nu se justifică în mod absolut. De multe ori, povara pe primari sau pe orice solicitanți de fonduri europene vine din birocrația de la nivel național. Măsurile propuse de noi vor avea trei efecte: absobția de fonduri europene va fi mai simplă, mai rapidă și mai ieftină pentru beneficiari“, a explicat Siegfried Mureșan.

Din programul PNL pentru europarlamentare, Mureșan a mai prezentat ca fiind o prioritate cinci mari proiecte de infrastructură, ce vor fi susținute pentru a primi finanțare din fonduri europene. „Vorbim despre podul peste Dunăre de la Brăila, autostrada Unirii spre Moldova, autostrada Brașov-Comarnic, autostrada Sibiu-Pitești și șoseaua de centură a Bucureștiului“.

De asemenea, din poziția de europarlamentari, liberalii anunță că vor sprijini fermierii din România și vor lansa două programe noi pentru cei care vor să înceapă afaceri în domeniul agricol. „Până în anul 2024 ne dorim o creștere graduală a subvenției la hectar pentru fermierii din România, până la nivelul mediu al subvenției din celelalte țări europene. De asemenea, vom lansa programele Prima Fermă și Prima Seră prin care fiecare cetățean european care dorește să deschidă o fermă sau o seră să poată fi ajutat cu până la 100.000 de euro fonduri europene nerambursabile.

Credem că de aceste programe vor beneficia mulți certățeni români, în special tineri, care astfel vor fi stimulați să înceapă acivități agricole și să dezvolte mediul rural și agricultura din România. Credem că de pe urma acestui proiect vor beneficia și foarte mulți români care în prezent trăiesc în afara granițelor și lucrează în agricultură în Spania sau în Italia. Datorită acestor programe, vor fi ajutați și motivați să se întoarcă și cu experiența acumulată acolo să poată să deschidă sere sau ferme în țară“, a declarat Siegfried Mureșan.

Mureșan mai spne că vor cere și vor obține fonduri europene pentru legarea la gaze a tuturor orașelor din România până în anul 2024. În prezent, 23% din orașele din România nu sunt racordate la gaze. Un alt proiect este propunerea dublării fondurilor europene pentru proiectele de cadastrare. Un alt punct al programului PNL este propunerea pentru alocarea de fonduri europene pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic ridicat. În momentul de față, acest tip de clădiri nu pot fi reabilitate cu fonduri UE, iar noi propunem această schimbare. În plan este și obținerea de fonduri pentru reabilitarea termică a 500.000 de apartamente de bloc.

De asemenea, liberalii au planuri și pentru studenți și mediul universitar. „Vom mai propune dublarea numărului de burse Erasmus pentru studenți. De la 8.000 de burse câte au primit studenții din România anul trecut, vrem să facilităm alocarea a 20.000 de burse Erasmus pe an. Acest lucru va contribui la dezvoltarea universităților din România. Tot din fonduri europene vom propune introducerea de internet gratuit de mare viteză în toate universitățile și căminele studențești din țară – aspect important ca stundenții să poată studia în condiții optime“, a susținut Mureșan.

 

Actualitate