Prin bălărie, cărare spre pușcărie. Combinație cu iz penal între Primăria Constanța și firma care întreține spațiile verzi
Primăria Constanța a reluat colaborarea cu firma care se ocupă de gestionarea spațiilor verzi din oraș, fără organizarea unei licitații și fără încheierea unui contract, așa cum prevede Legea. Din amestecul de proceduri reiese că Primăria și Garden Shop Services, fosta Pomacost, colaborează în baza unui contract nul.
Potrivit Dobrogea Live, după patru luni și jumătate de la data rezilierii contractului cu Garden Shop Services, fosta Pomacost – firmă de casă a municipalității de pe vremea lui Radu Mazăre, Primăria Constanța a reluat colaborarea fără încheierea unui nou act și fără organizarea unei licitații.
Contractul de gestionare a spațiilor verzi, încheiat în urmă cu 20 de ani între Primăria Constanța și Garden Shop Services, fusese reziliat unilateral de către firmă în luna februarie a acestui an. Societatea a luat acestă decizie întrucât nu a obținut majorarea valorii contractului, solicitată de operator în 2020.
Efectul anulării contractului a devenit vizibil în scurt timp, când orașul a fost invadat de vegetația scăpată de sub control.
După patru luni și jumătate de la data rezilierii contractului, Primăria Constanța reia colaborarea cu Garden Shop Services fără încheierea unui nou act. De altfel, întrucât contractul anterior nu mai era valabil, nici nu se putea semna un nou act fără lansarea unei licitații publice de prestări servicii la care ar fi putut participa orice operator de profil, scrie Dobrogea Live.
Reprezentanții municipalității susțin că, de fapt, contratul încheiat în urmă cu 20 de ani nu s-a încheiat, atâta timp cât Primăria nu a semnat actul. „Din moment ce nu a existat un act semnat de ambele părți prin care să se rezilieze contractul, el a ramas în vigoare”, susțin reprezentanții administrației locale.
Însă atât contractul semnat în 2001, cât și juriștii consultați de Dobrogea Live, contrazic instituția locală.
Astfel, în contractul încheiat de Radu Mazăre și fostul Pomacost scrie clar că respectivul contractul poate înceta „în mod unilateral cu condiția notificării intenției cu cel puțin 15 zile înainte”. Primăria a fost notificată cu o lună înainte.
Unul dintre avocații consultați de Dobrogea Live confirmă faptul că era necesară semnarea unui nou contract și organizarea unei licitații.
“În document scrie clar că una dintre variantele prin care se poate încheia contractul este reziliarea unilaterală. Deci, că nu e nevoie de acordul ambelor părți. Contractul între cele două părți nu poate reînvia în acest caz. Era nevoie de semnarea unui nou contract. Mai mult decât atât, în contract scrie că este pact comisoriu grad 4. Asta înseamnă că încetează prin simpla manifestare de voință a părții și nu este necesară vreo procedură prealabilă sau intervenția instanței. Ca să scurtăm, la data de 15.02.2021 a intervenit rezilierea și este irevocabilă, conform art. 1552 alin. 4 din Codul Civil”.
CITEȘTE ARTICOLUL COMPLET AICI