Primii pași pentru rezolvarea problemei energiei termice. RADET este reorganizată și a fost înființată Termoficare Constanța SRL
Consilierii locali au votat aprobarea proiectului de hotărâre privind înființarea societății Termoficare Constanța S.R.L. și planul de reorganizare al RADET Constanța. Astfel, prin noua societate înființată, Primăria va putea aplica pentru accesarea de fonduri necesare reabilitării rețelei.
„Având în vedere starea de uzură avansată în care se află sistemul de termoficare al municipiului Constanța, necesitatea accesării de fonduri pentru finanțarea investițiilor de modernizare a infrastructurii de termoficare, precum și pentru a asigura continuitatea prestării serviciului public de termoficare, s-a impus înființarea de către Consiliul local al municipiului Constanța a unei societăți comerciale care să desfășoare în continuare acest serviciu public.“, a transmis Primăria Constanța.
Termoficare Constanța S.R.L. va prelua serviciul public de transport, distribuție și furnizare a energiei termice în cadrul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în municipiul Constanța.
Asociatul unic al societății este municipiul Constanța, unitate administrativ teritorială cu personalitate juridică de drept public, reprezentată legal prin primar.
În ceea ce privește atragerea de fonduri europene pentru modernizarea de rețelei de transport a agentului termic, la jumătatea lunii februarie va fi definitivată întocmirea documentației, astfel încât Primăria Constanța va putea depune proiectul pentru finanțare prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) – Axa prioritară 7.1 – ce are ca obiect specific creșterea eficienței energetice în sistemele centralizate de transport și distribuție a energiei termice.
„Este urgent să luăm măsuri pentru reabilitarea rețelei de tranfser a agentului termic primar de la CET spre punctele termice. Vorbim de o investiție care se cifrează la circa 49 de milioane de euro. Avem un preț al gigacaloriei foarte scump, de 600 de lei, din care Primăria subvenționează de la 250 la 600 de lei – acest lucru a însemnat anul trecut un efort bugetar de 60 de milioane de lei din buget. Într-un an de zile, media pe oră a pierderilor însumează 250 de tone de apă. Trebuie să rezolvăm această problemă.“, a declarat primarul Vergil Chițac.