Sănătate

Primele semne ale infarctului și ce trebuie să faci ca să-ți salvezi viața. 40 de români mor zilnic de infarct

Infarctul este moartea unui țesut (necroza este ireversibilă), cauzată de fluxul de sânge inadecvat/insuficient către zona afectată. Infarctul poate fi cauzat de blocajele arterelor, de o ruptură, de compresia unui vas sau de vasoconstricție (micșorarea diametrului vaselor sangvine, prin contracția fibrelor musculare din pereții lor). Leziunea astfel rezultată este numită infarct.

Scris de 
 pe data 
13 februarie, 2020

Ce este infarctul miocardic

Atacul de cord, termenul sinonim cu infarctul miocardic, are loc atunci când circulația fluxului sangvin (alimentarea cu sânge) către o parte a inimii este întreruptă din diferite cauze. Inima are trei artere coronare, iar două dintre ele sunt mari și ramificate și transportă sânge îmbogățit cu oxigen către mușchiul inimii. Daca una dintre aceste artere sau ramuri se blochează brusc, o parte a inimii nu va mai avea parte de oxigenul atât de necesar pentru buna funcționare (pe care il aduce sangele), iar această afecțiune se numește ischemie miocardica/cardiopatie ischemică.

Dacă ischemia miocardică durează prea mult timp, țesutul inimii care a fost privat de sânge moare. Acesta este un atac de cord, cunoscut în medicină și sub numele de infarct miocardic. Literalmente, infarctul inseamnă „moartea mușchiului inimii”.

Majoritatea atacurilor de cord au loc în decurs de câteva ore, așa că, dacă crezi că un infarct miocardic începe să se manifeste în cazul tău sau în cazul unui apropiat, nu aștepta și cere imediat ajutorul personalului medical! În unele cazuri, nu există simptome, însă majoritatea infarctelor miocardice produc unele dureri in piept.

Semnele prevestitore ale infarctului miocardic

Chiar dacă semnele clasice ale unui infarct miocardic sunt durerea în piept și dificultățile de respirație, simptomele pot fi chiar variate, de la o persoană la alta. Cele mai comune simptome ale unui infarct miocardic sunt:

  • angina (durere în piept); mai poate fi vorba de o presiune în piept sau de o senzație de cpresiune toracică;
  • durere în piept, durere în spate, durere la nivelul maxilarului precum și în alte zone superioare ale corpului, care durează mai mult de câteva minute sau durere care dispare și reapare;
  • dificultăți de respiratie;
  • transpirație;
  • greață;
  • vărsături
  • anxietate;
  • tuse;
  • amețeala;
  • bătăi rapide ale inimii (ritmul cardiac se intensifica).

Este important să reținem că nu toți oamenii care au un infarct miocardic se confruntă cu aceleași simptome sau au aceeași severitate a simptomelor. Durerea în piept este cel mai frecvent semn raportat atât la femei, cât și la barbati.

Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să se confrunte cu următoarele simptome:

  • dificultăți de respirație;
  • durere a maxilarului;
  • durere in partea de sus a spatelui;
  • ameteala, vertij;
  • greata;
  • varsaturi;
  • unele femei care au suferit un infarct miocardic au spus ca simptomele lor erau asemanatoare cu simptomele gripei.

Angina este semnul timpuriu al unui infarct miocardic. Multe persoane sunt „avertizate” de aceste semne prevestitoare, prin episoade de angina, care inseamna durere in piept care este provocata de o ischemie. Cu alte cuvinte, infarctul miocardic si angina nu sunt acelasi lucru.

Pacientii cu un infarct miocardic tipic pot prezenta urmatoarele simptome in zilele sau chiar in saptamanile de dinaintea infarctului: oboseala; disconfort in piept; indispozitie (o senzatie generala de disconfort).

Ce trebuie să faci dacă ai semnele prevestitore ale unui infarct miocardic

Durata simptomelor unui infarct miocardic variază de la o persoană la alta. Statisticile de peste hotare arată că, în aproximativ 15% din cazuri, pacientul nu ajunge niciodată la spital pentru tratament și moare la scurt timp dupa ce simptomele infarctului miocardic au debutat. Tocmai de aceea, este important să ceri asistență medicală de urgență imediat dacă ai dureri în piept, chiar dacă crezi că este vorba doar de o indigestie sau dacă crezi ca ești prea tânăr pentru a avea un infarct miocardic.

Tratamentul prompt, acordat de personalul medical, va crește sansele de a limita leziunile mușchiului inimii. Asta pentru ca măsurile de restabilire a fluxului de sânge în acest organ funcționeaza cel mai bine dacă sunt luate cât mai curând după debutul simptomelor.

Dacă ai semnele prevestitore ale unui infarct miocardic, sună imediat la numărul de urgență 112, pentru a cere ajutor medical și nu ezita.

Dacă nu ai acces la serviciile medicale de urgență, roagă pe cineva să te duca cu mașina la cel mai apropiat spital.

Ia nitroglicerină, dacă ți-a fost prescrisă de medicul tău. Ia-o așa cum ți-a fost recomandat, în timp ce aștepți personalul medical de urgență.

Ia aspirină dacă ți-a fost recomandată. Administrarea aspirinei în timpul unui infarct miocardic ar putea reduce leziunile de la nivelul inimii, pentru că împiedică sângele să se coaguleze.

Sursa: www.doc.ro

Actualitate